Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fladderende drones helpen kwekers plagen en ziekten te bestrijden

Een kas vol zwermende insecten. Daar zit natuurlijk geen kweker op te wachten. Tenzij het minirobots zijn die insectenplagen en ziekten juist helpen bestrijden. Vroegtijdig, zeer precies en duurzaam. De komende vier jaar werkt Hogeschool Inholland samen met partners uit het werk-, onderwijs- en kennisveld aan dit innovatieve concept. 

De land- en tuinbouw staat voor een complexe uitdaging. Er zijn steeds meer monden in de wereld om te voeden. Dat vraagt om zeer efficiënte teeltmethoden. Maar dat wordt lastiger nu de richtlijnen rond chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds strenger worden. Hoe kun je als kweker ecologisch verantwoord te werk gaan zonder dat je oogst deels verloren gaat door insectenplagen en ziekten? Lector Biomimicry Mauro Gallo buigt zich al jaren over het vraagstuk. “Belangrijk is om een plaag of ziekte zo vroeg mogelijk te detecteren. Want alleen dan kun je heel gericht en effectief biologische bestrijdingsmiddelen inzetten. De vraag is hoe je dat doet? Een kweker kan niet continu al zijn planten in de gaten houden en er zijn ook onvoldoende mensen om dit voor hem te doen.” 

Vliegende microscopen 
Zo ontstond het idee om geen mensenogen maar robots in te zetten om plagen en ziekten vroegtijdig te detecteren. “Dat is een technische uitdaging. Drones met propellers zijn niet geschikt voor kassen met bijvoorbeeld tomaten-, paprika- en courgetteplanten. Ze zijn te groot, kunnen de planten stuk maken en veroorzaken luchtwervelingen waardoor je insecten en ziekten niet kunt waarnemen. We hebben eigenlijk kleine, behendig vliegende microscopen nodig.” 

Fladderende drones 
Als lector Biomimicry laat Mauro zich inspireren door goede voorbeelden uit de natuur. Dragen vlinders de oplossing niet aan? “We willen inderdaad fladderende drones ontwikkelen. Het bedrijf Flapper Drones levert die al voor de entertainmentindustrie. Maar met een spanwijdte van 50 centimeter zijn die nog te groot.” 

RAAK PRO-subsidie 
Mauro en zijn collega’s van Biomimicry werkten met steun van onder meer de subsidiedesk van Inholland en adviesbureau Nehem aan een aanvraag voor een RAAK PRO-subsidie. En met succes. De komende vier jaar gaat Inholland met een breed consortium van partners uit het werk-, onderwijs- en kennisveld zich inzetten voor het project ‘Bio-inspired Micro Aerial Vehicle for sustainable pest control in horticulture’, of kortweg het ‘Flappy’-project. 

bron: InHolland

Publicatiedatum: