Indoor farming snelst groeiende divisie van TTA

“De meest efficiënte wijze van automatiseren is wanneer je het product naar de actie toebrengt”

Met termen als ‘booming’ en ‘de toekomst’ kan vertical farming worden beschreven. Maar ook met ‘gebrek aan standaardisatie’, signaleert TTA, dat een aparte divisie ‘Indoor Farming’ heeft ingericht. Renko Schuil is er als Business Developer Indoor Farming in maart gestart.

“Het begrip indoor farming mag dan al decennia teruggaan, de echte stroomversnelling is pas enkele jaren geleden in gang gezet. Technologische vooruitgang en bijbehorende kostenverlagingen hebben als katalysator gewerkt, stelt Renko “Zoals in zoveel nieuwe markten duiken er allerlei partijen op die zich gaan toespitsen op deze ontwikkeling. Geweldig, want door deze aanjagers maakt de markt sprongen op weg naar volwassenheid. Maar helemaal volwassen is de sector nog niet, wat ons betreft. Er is heel veel oog voor de teeltzijde van vertical farming, terecht uiteraard, daar begint het. Maar logistiek en automatisering negeren, zoals nu regelmatig nog gebeurt, dat is niet goed.”

Keiharde must
TTA zoekt daarom graag de verbinding met de markt om hier aandacht voor te vragen. “Er zijn verschillende teeltsystemen uitgevonden, tot op de dag van vandaag ontstaan er nieuwe initiatieven. Sommige van deze systemen gaan uit van een stationaire teelt met automatisering die naar de teelt toegebracht wordt. Daarmee bedoel ik dat wanneer een robot naar het gewas moet komen, de afmetingen van een robot, de bewegingsruimte en bijvoorbeeld accuduur een rol spelen."Vanuit de teelt geredeneerd snapt Renko dat mensen dit logisch lijkt, maar het is volgens hem absoluut niet wenselijk wanneer je ernaar kijkt door een automatiseringsbril. “Een robot zet je neer voor de handeling die het moet doen. De meest efficiënte wijze van automatiseren is wanneer je het product naar de actie toebrengt. Reistijd verlaagt de efficiëntie van een robot drastisch.” En één ding is zeker, bij de schaalgrootte waarin vertical farming rendabel lijkt te zijn, is automatiseren een keiharde must, volgens de businessontwikkelaar.

Beperkingen voorkomen
Bij TTA signaleren ze nog iets anders, een andere ontwikkeling. “Veel farms beginnen als start-up, met veel menselijke arbeid en veel aandacht voor de teelt. De bedoeling is vaak dat wanneer de teelt onder controle is, er wordt opgeschaald en de productiecapaciteit wordt uitgebreid. Maar als er tijdens de start-upfase niet is nagedacht over logistieke processen en automatisering, rijden ze zichzelf in de wielen. Dan moet er worden gewerkt met beperkingen die deze bedrijven zichzelf hebben opgelegd.”

Renko geeft voorbeelden. “Soms blijkt de opkweektray die telers gebruiken lastig te gebruiken in combinatie met een transplanter. Of nog erger: het komt voor dat in de hele logistieke operatie er geen plaats is voor een oogstmachine of transplanter.”

Modulair
Door vroeg mee te denken met de klant en als partner de klant mee te nemen langs alle stappen in het proces, sorteert TTA met de klant graag voor op zijn toekomstige operatie. “Zo leveren we bij veel projecten complete lijnen: zaaimachine, verplanten, oogsten, wassen en alle logistieke bewegingen tussen deze processen. We kunnen met vrijwel alle teeltsystemen uit de voeten om trays en dergelijke over te pakken en weer terug te geven aan het systeem.”

De lijnen van TTA zijn modulair. Dat betekent dat de hele lijn wordt vastgesteld met de klant aan tafel. “Of ze dan beginnen met alleen een zaaimachine of met de hele lijn in één keer maakt niet uit, zolang er in het basisontwerp maar de juiste keuzes zijn gemaakt.”

Aparte divisie
Om deze rol te vervullen heeft TTA een aparte divisie ‘Indoor Farming’ ingericht. Renko staat stil bij de naam. “De begrippen lopen momenteel nogal eens uiteen. Ook hierin is er nog geen standaard. Binnen TTA wordt onder Indoor Farming verstaan: alle teelten in gesloten systemen, zowel horizontaal als verticaal.”,

De specifieke aandacht die TTA inmiddels aan de snelgroeiende sector geeft, werpt direct vruchten af. ”Op dit ogenblik draaien de systemen van TTA letterlijk wereldwijd in indoor en vertical farms. Van China tot het Midden-Oosten en van Europa tot Noord-Amerika.” De eerste machine voor indoor farming leverde TTA in 2019. Vanaf 2020 nam het zo’n vlucht dat het bedrijf veel meer aandacht aan de sector is gaan besteden. “Het is de snelst groeiende divisie binnen TTA en we zien hier voorlopig nog geen kentering in komen.”

Op de aankomende GreenTech in Amsterdam gaat de aandacht dan ook (bijna) geheel naar Vertical Farming uit bij TTA. Het bedrijf heeft een stand op het Vertical Farmingpaviljoen, stand 05.270VF. “We verwachten hier veel bestaande relaties te kunnen spreken en de laatste trends mee door te nemen. Uiteraard willen we ook nieuwe spelers uit de doelgroep leren kennen en bij hen het belang van automatiseren onderstrepen. Met de toenemende interesse in automatisering en groeiende bekendheid als turn-key aanbieder van automatisering van alle verwerkende processen, verwachten we een drukke week in Amsterdam, en vooral daarna uiteraard.”

Voor meer informatie:
Renko Schuil
Business Developer Indoor Farming
TTA
+31 (0) 6 82 09 27 85 
renko.schuil@tta.eu 
www.tta.eu/sectors/indoor-farming


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven