Omzetstijging ondanks volumedaling tomaat bij VBT in 2021

Ondanks 17 miljoen kilo minder aanvoer van losse tomaten en 23 miljoen kilo trostomaten ten opzichte van 2022 werd in 2021 toch een omzetstijging van respectievelijk 12 en 13 procent gerealiseerd door de Belgische coöperaties binnen het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het VBT over 2021.

Bij de jaarcijfers wijzen voorzitter Rita Demaré en algemeen secretaris Luc Vanoirbeek onder meer op moeilijkheden vanwege het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Tegenover de daling van de aanvoer van tomaten staat bij VBT wel een stijgend aantal aangevoerde komkommers van +3 miljoen stuks. Algemeen bekend is dat sommige tomatentelers (tijdelijk) overstapten op de teelt van komkommers vanwege virusdruk. 


Omzetcijfers onder meer tomaat, paprika en komkommer. In het document met jaarcijfers staat de grafiek in het groot. 

Naast tomaat als product met een omzetstijging noemt men in het jaarverslag ook de serregroente veldsla (+18 procent). Aubergine deed het met een omzetdaling van 23 procent een stuk slechter.

De aanvoer van aardbeien lag met 49.954 ton net iets hoger dan in 2020. De omzet steeg ook beperkt tot ruim 193 miljoen euro. 

Bekijk hier de jaarcijfers over 2021 van het VBT. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven