Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Energiemarkt erg wispelturig

Den Haag heeft recent nog maar eens gewezen op het emissiedoel dat men aan de Nederlandse glastuinbouw stelt: in 2030 nog tussen de 4,3-4,8 Mton CO2, en liefst nog 0,5-1 Mton minder. Duurzame projecten met onder meer aardwarmte helpen nu al met emissiereductie, maar dreigen om te vallen vanwege de hoge gasprijs. Vanochtend schoot deze toch weer even flink omhoog. In deze nieuwe crisisupdate meer hierover.


De Intraday gasprijs tikte vanochtend iets over negen ruim 90 euro per megawattuur aan. Inmiddels is dit wel weer wat teruggelopen naar zo'n 85 euro/mwh. Bekijk hier de actuele gasprijs. 

Warmteprijs i.p.v. gasprijs als referentie voor SDE-subsidie? 
De in de intro genoemde passage over het omvallen van duurzame projecten komt uit een recente brief vanuit onder meer Glastuinbouw Nederland. Daarin staat een uitleg over de koppeling van de hoogte van SDE-subsidie aan de gasprijs. "Door de hoge gasprijs is de SDE-subsidie in 2022 voor duurzame warmteopties meer dan gehalveerd. Alles wijst erop dat deze voor 2023 – en mogelijk ook voor 2024 – geheel zal wegvallen. Blijft die koppeling tussen gasprijs en subsidie gehandhaafd, dan staken in 2023 tientallen duurzame projecten, gaan bedrijven terug op het verbruik van gas en neemt het gasverbruik jaarlijks alleen al in de glastuinbouw met ruim 340 miljoen kuub toe. Oftewel, de huidige SDE-structuur maakt verduurzaming onhaalbaar en leidt tot liquiditeitsproblemen." 

De belangenbehartigers in de brief stellen voor om niet de gasprijs maar de warmteprijs oftewel spark-spread als referentie te nemen voor de hoogte van de SDE-subsidie. Tevens kan een plafond in het
correctiebedrag worden ingevoerd, waardoor een minimale subsidie van het basisbedrag altijd wordt gegarandeerd. Ten slotte pleiten de sectorpartijen in de brief voor coherent beleid met een potentiële wisselwerking tussen de Klimaat- en Transitiefondsen en de SDE. Zo kan een project dat ook subsidie krijgt uit een van de fondsen alsnog aanspraak maken op de SDE. Lees hier de hele brief. 

Inflatie
Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met een nieuw inflatiecijfer. Consumentengoederen en -diensten waren in mei 8,8 procent duurder dan een jaar eerder, meldt de statistiekdienst. In april was de inflatie 9,6 procent. De prijsstijging op jaarbasis van energie was in mei minder groot dan in april. Daardoor valt de inflatie lager uit. 

De daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In mei was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dit 136 procent.

Stijging benzineprijzen
Benzine had daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 20,1 procent. Aan de pomp kostte een liter benzine in mei 2,19 euro, in april was dat 2,09 euro. In april was de benzineprijs nog gedaald ten opzichte van de maand daarvoor, als gevolg van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen.

Voeding duurder
Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in mei 9,1 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 8,5 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij. Vlees was in mei 13,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in april was dat 10,5 procent. Ook suiker en zoetwaren, oliën en vetten en kaas- en kwarkproducten werden duurder. 

Verschil inflatie Nederland en eurozone neemt af
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in mei 10,2 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 11,2 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 7,4 procent in april naar 8,1 procent in mei. Lees hier de hele uitleg. 

Recessie
Vandaag komt de Europese Centrale Bank bijeen, zo werd vanochtend op NPO Radio 1 besproken. De verwachting is dat de ECB de rente verhoogt om de inflatie te dempen. Bij Nu.nl uitleg hierover. Op datzelfde nieuwskanaal ook een bericht van de Rabobank. De bankiers verwachten volgend jaar een korte recessie in Nederland, zo leggen zij hier uit