2 hectare erbij voor Nederlandse productie groentezaden in Tanzania

Onlangs is door Enza Zaden en Bosman Van Zaal een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van een kas en installaties voor de productie van zaden in Arusha, Tanzania. Het project omvat twee hectare en Bosman Van Zaal voert dit in samenwerking met Enza Zaden uit.

Uitbreiding en aanpassing
Het project wordt gerealiseerd op de huidige locatie van Enza Zaden in Arusha en bestaat uit twee hoogwaardige foliekassen, verdeeld in 14 afdelingen, waarvan één afdeling wordt uitgevoerd met F-Clean. De nieuwe kassen worden voorzien van alle relevante installaties die nodig zijn voor de opkweek van hybride groentezaden, zo deelt de kassenbouwer in een persbericht. Tegelijkertijd zullen in de bestaande kassen enkele installaties worden aangepast, zodat sturing van de teeltprocessen en het klimaat effectiever en efficiënter op elkaar kan worden afgestemd.

Geert Nell, Technical Sales Consultant Bosman Van Zaal en Wytze Salomons, General Manager van Enza Zaden Tanzania

Project
De kassen worden voorzien van een doorlopende en dubbelzijdige luchting, een scherminstallatie volledig afgestemd op de teelt en lokale omstandigheden, een duurzaam irrigatiesysteem, een pad&fan-systeem voor koeling en een geavanceerd teeltgotensysteem. Het klimaat wordt gestuurd door de bestaande computer, die wordt geüpdatet en aangepast voor de uitbreiding. De ontwikkeling en montage van de elektrotechnische installaties is eveneens in handen van de specialisten van Bosman Van Zaal.

Duurzaam
Bij de ontwikkeling van het project door Wytze Salomons, general manager van Enza Zaden Tanzania en Geert Nell van Bosman Van Zaal, is ook rekening gehouden met aspecten die betrekking hebben op het milieu, geheel in lijn met het beleid van de opdrachtgever. Salomons: “Enza Zaden realiseert zich dat een onderneming alleen succesvol kan zijn als het opereert in harmonie met samenleving en milieu. Daarom wordt voor dit project het regenwater van de nieuwe en de bestaande kassen opgevangen in een bassin, ontsmet en hergebruikt, net zoals het drainwater dat eveneens wordt ontsmet en hergebruikt. Daarbij wordt de corridor van de kas voorzien van zonnepanelen, zodat het project deels zelfvoorzienend gaat worden.”

Lokale bouw
In september van dit jaar wordt aangevangen met de aanpassingen van de installaties in de bestaande kassen en vervolgens wordt direct daarna gestart met de nieuwbouw. De uitvoering is in handen van het technische team van Bosman Van Zaal in Nederland, in nauwe samenwerking met de collega’s van de Ethiopische vestiging in Addis Ababa, Ethiopië, die de lokale arbeidskrachten gaan aansturen. 

Wereldwijd
Enza Zaden ontwikkelt nieuwe groenterassen die over de hele wereld geteeld, verkocht en gegeten worden. Wereldwijd heeft het familiebedrijf meer dan 2.000 medewerkers met 45 vestigingen in 25 landen. Het bedrijf heeft als doel om, waar ook ter wereld, mensen toegang te verschaffen tot gezonde en gevarieerde groenten. Hiervoor ontwikkelen ze nieuwe, sterke groenterassen met een hoge productiviteit en resistentie tegen ziekten en plagen. Rassen die tijdens de teelt minder gewasbeschermingsmiddelen, water en kunstmest nodig hebben, en daarnaast een hogere opbrengst per hectare opleveren. Vervolgens zorgen ze er voor dat deze rassen ook wereldwijd te verkrijgen zijn en ondersteunen lokale tuinders met teeltadvies, zodat zij het optimale resultaat uit hun rassen kunnen halen. 

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven