"Ik weet zeker dat we de oogst eenvoudig kunnen verdubbelen"

Nederlands kasteelt democentrum in aanbouw in Zuid-Afrika

Op 11 mei 2022 werd de eerste paal voor het Horti Demo Centre op het terrein van de Universiteit van Stellenbosch symbolisch geslagen door de overhandiging van een tomatenplant en het doorknippen van een lintje door Guido Landheer, directeur-generaal van het Nederlandse ministerie van Landbouw en prof. Nick Kotze en prof. Eugene Cloete van de Universiteit van Stellenbosch.

Professors Nick Kotze en Eugene Cloete ontvangen een tomatenplant van Guido Landheer van het Nederlandse Mmnisterie van Landbouw voor de bouw van het nieuwe Horti Demo Centre (foto's aangeleverd) 

De benodigde materialen voor de kas van bijna 3000 m2 groot en zes meter hoog zijn al in Zuid-Afrika aangekomen en de bouw is begonnen. Het doel is om de eerste planten van tomatenzaailingen te planten aan het begin van de Zuid-Afrikaanse lente.

Een consortium, bestaande uit zes Nederlandse bedrijven (Delphy, Koppert, Rijk Zwaan, De Ridder, ControlUnion, Svensson), een Zuid-Afrikaans bedrijf (Greener Solutions) en de Universiteit van Stellenbosch hebben meer dan € 900.000 (R 16 miljoen) ontvangen om deze kas te bouwen met de meest geavanceerde technologie die Nederland nu beschikbaar heeft.

De partners delen de kosten waarbij de helft wordt geleverd door de Nederlandse overheid en de andere helft door het consortium.

Prof. Nick Kotze, die voorzitter plantgezondheid is van WinField United South Africa aan het departement voor agronomie van de Universiteit van Stellenbosch, zegt dat het geplande centrum ver voor loopt op de huidige faciliteiten van de universiteit op het gebied van kasbeheer en groententeelt.

Vertegenwoordigers van het Nederlands - Zuid-Afrikaanse consortium

Principes van circulariteit
Het Horti Demo Centre is gebaseerd op de principes van circulariteit: hercirculatie van water (het centrum werkt voornamelijk met regenwater) en voedingsstoffen binnen het systeem. Volgens hem leidt dit tot 30% besparingen in water en voedingsstoffen en is er daardoor ook geen risico meer op besmettingen uit de omgeving.

Binnen de kas is er minder kans op ziektes en wordt het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk verminderd. Bij alle openingen worden insectennetten geplaatst.

"Voor studenten van alle studieniveaus is het belangrijk om in aanraking te komen met internationale technologieën. Daarmee krijgen ze een voorsprong. Ik vertel mijn studenten altijd dat de toekomstige experts uit ons eigen midden moeten komen en dat je niet echt een expert kunt worden tenzij je toegang hebt tot de relevante technologie uit ontwikkelde landen."

"Ik weet zeker dat we de oogst eenvoudig kunnen verdubbelen"
Alhoewel hij erg blij is met het centrum en de invloed ervan op de kwaliteit van hun onderwijs, is het ook de bedoeling dat het een locatie wordt waar telers getraind kunnen worden op het gebied van volledig geautomatiseerde en klimaatgestuurde kassen.

"We willen vooral nieuwe en kleine telers in aanraking laten komen met de beste teelttechnieken die momenteel beschikbaar zijn in de wereld. Ik weet absoluut zeker dat we de gemiddelde oogst van kleine telers eenvoudig kunnen verdubbelen. Dat hebben we onszelf als doel gesteld en ik denk dat we dat ook kunnen bereiken."

Ook zal dit een ontzettend goede leerschool zijn voor de leden van het consortium, aangezien de focus in de Zuid-Afrikaanse omstandigheden veel meer zal liggen op het koelen van de kas dan op het opwarmen, zoals dat het geval zou zijn in een Nederlandse kas.

Een delegatie uit Nederland op de toekomstige locatie van het Horti Demo Centre bij de Universiteit van Stellenbosch

Mogelijke locatie voor onafhankelijke testen
De commerciële groentensector van Zuid-Afrika is van oorsprong zeer gefragmenteerd. Ook daar kunnen voordelen behaald worden door bijvoorbeeld onafhankelijke testen op te zetten, om lokale en onpartijdige gegevens over variëteiten te verzamelen voor commerciële zaadbedrijven.

"We kunnen van grote waarde zijn voor de lokale groentensector," zegt prof. Kotze. "Daarnaast kunnen we de onafhankelijkheid van onze testen garanderen."

Daarnaast voorziet hij dat de nauwe samenwerking tussen wetenschappers en de commerciële sector kan leiden tot een platform voor alumni, waarop ze onderzoeksbehoeften kunnen plaatsen voor de sector. Deze alumni vormen dan ook weer een goede tussenpersoon voor studenten en hun toekomstige werkgevers. 

Voor meer informatie:
Prof Nick Kotze
Department of Agronomy
University of Stellenbosch
Tel: +27 83 461 6670
nkotze@sun.ac.za
www.sun.ac.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven