Walter Gubbels:

"Aspergeprijzen van extreem laag naar extreem hoog"

Tholen - De aspergetelers hebben dit seizoen zowat met alle marktsituaties te maken gehad. "We zijn met gewone prijzen gestart, waarna de markt met Pasen piekte. Daarna is de prijs echter enorm teruggevallen en hebben we vier weken met z'n allen onder kostprijs zitten werken. Dit heeft geresulteerd dat veel telers zijn gestopt en inmiddels is de markt dan ook weer opgeleefd", vertelt aspergeteler Walter Gubbels uit Helvoirt. "Met de weersomslag gaat het dubbelop, de telers oogsten veel minder kilo's en doordat er veel telers gestopt zijn, is het aanbod een stukje lager en dan blijkt de prijs opeens toch weer te kunnen pieken. Op de veilingklok gingen de dubbel-A asperges vandaag tussen de 10 en 11 euro, dus dat zijn gewoon hele mooie prijzen. Maar het seizoen maken we hiermee niet meer goed. Hopelijk kan het nog een klein gedeelte compenseren."


Walter Gubbels

"Overigens verbaast het me niet dat we nu weer mooie prijzen hebben. Dat had ik ook wel verwacht toen het prijsniveau nog laag was, alleen was toen de vraag vooral wie het het langste volhield. De kosten zijn enorm gestegen en dat maakte het afgelopen maand echt niet leuk meer", vervolgt de teler, die ook groene en paarse asperges teelt. "De markt voor groene asperges was bij de start van het seizoen moeizaam omdat de Spaanse en Italiaanse asperges in de weg zaten. Die waren minder van kwaliteit, maar wel goedkoper en daar kiezen mensen dan toch voor. Inmiddels zijn die asperges van de markt en trekt de prijs van de Hollandse groene asperges weer aan. De paarse asperges zullen altijd een nichemarkt blijven. Wij verkopen ze nog altijd in onze eigen winkel en een beetje via de handel, maar ik ben van het idee verlost dat de paarse asperges hier een hype zullen worden."

"Vorig jaar zagen we een toename in de verkoop van geschilde asperges. Dat leek dit jaar ook te gebeuren, maar het prijsverschil van de geschilde asperges in de supermarkten was in mijn ogen te groot in verschil met de gangbare asperges. Dat was volgens mij niet nodig geweest, maar retailers wilden in mijn optiek een te grote marge pakken op de geschilde asperges", aldus de teler. Het faillissement van Cerescon, de ontwikkelaar van de eerste selectieve asperge-oogstrobot noemt Walter jammer voor het bedrijf, maar ook voor de sector. "Ik ben er heilig van overtuigd dat er op een gegeven moment zo'n robot op de markt gaat komen. Maar de investeringen zijn groot en het grote manco van de aspergeteelt is dat ze maar twee maanden in te zetten zijn. Dat maakt telers huiverig om te investeren en met de slechte vier weken die we gehad hebben op de aspergemarkt, doet de investeringsbereidheid van de telers ook geen goed."

Voor meer informatie:
Walter Gubbels
Aspergekwekerij Gubbels
Nieuwkuykseweg 7b
5268 LH Helvoirt
Tel. 0411-641283
gubbels-asperges@hetnet.nl  
www.gubbels-asperges.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven