Keith Thomas over het nieuwe bedrijf Food Autonomy:

"We hebben een duidelijke missie: de weg naar een betere toekomst belichten"

"Aanzienlijke veranderingen in duurzame tuinbouw zijn nodig nu de bevolkingsaantallen toenemen, waardoor de wereldwijde voedselzekerheid onder druk komt te staan. Precisietuinbouw is in opkomst als duurzaam alternatief en overdekte farms die op kunstlicht vertrouwen, zijn de laatste jaren wereldwijd als paddenstoelen uit de grond geschoten," zegt Keith Thomas van Food Autonomy.

Het in Boedapest gevestigde bedrijf werd in 2021 opgericht om het stokje over te nemen van Tungsram's Agritech businessunit. Volgens Keith is de belichtingsfabrikant met groeiende expertise in armaturen die worden gebruikt in precisietuinbouw zeer toegewijd aan innovatie en ontwikkeling. "We zijn erop gericht om LED-belichting van wereldklasse en slimme oplossingen te ontwikkelen voor gebruik in precisietuinbouwactiviteiten in de kas."

Als een belangrijke doelstelling zal Food Autonomy bestaande agritech producten en oplossingen wereldwijd promoten in nieuwe en bestaande markten en deze aanpassen aan de wettelijke, economische en andere specifieke kenmerken van de verschillende lokale markten.

Als voorbeeld vertelt Keith over Food Autonomy's nieuwste innovatie, de LedFan Greenhouse Toplight. Food Autonomy en een van de grootste Nederlandse kastelers, Lans Group, hebben samen een nieuwe LED-lamp ontwikkeld, die door zijn unieke technologie gebruik maakt van de warmte die anders via de lampen verloren gaat.

"Dankzij de ingebouwde ventilatoren ontstaat een warmeluchtdeken tussen het gewas en de armaturen, die een onzichtbaar energiescherm vormt, waardoor de efficiëntie van het hele verwarmingssysteem wordt verhoogd. Met LedFan kunnen schermen en ramen verder gesloten worden gehouden, waardoor niet alleen op elektriciteit wordt bespaard (zoals bij alle LED's), maar ook op verwarmingskosten (15-20%). Het is het perfecte voorbeeld voor de groene evolutie," zegt Keith. "De LedFan Greenhouse Toplight is er om te besparen op elektriciteits- en belichtingsrekeningen en het is nog goed voor de planeet ook."

Partnerrepertoire & samenwerkingen
Het nieuwe bedrijf breidt zijn partnerrepertoire voortdurend uit. Naast vele prestigieuze universiteiten, werkt Food Autonomy voortdurend samen met andere interessante partijen en is niet van plan om te stoppen. Zo is Food Autonomy de officiële Europese distributeur en fabrikant van de Canadese Hamill's Microgreen Harvesters, een onderhoudsarme machine met precisiesnijtechnologie. De Harvesters werken goed voor alle soorten microgreens, zorgen voor een schone snede, verhogen de opbrengst en verlengen de houdbaarheid van de producten.

Een ander interessant samenwerkingsverband van Food Autonomy is dat met Grinsect, het enige Hongaarse bedrijf dat van een overheidsinstantie een vergunning heeft gekregen om zich bezig te houden met het massaal kweken, fokken en bewerken van de zwarte soldaatvlieg voor voederdoeleinden. De samenwerking tussen Grinsect en Food Autonomy begon met lampen toen Grinsect werkte aan de ontwikkeling van een moderne belichtingsoplossing, aangezien vliegen alleen effectief kunnen paren onder kunstmatige omstandigheden als er een geschikt lichtspectrum en helderheid wordt geboden. De twee partijen hebben dus samen een op LED's gebaseerd toplicht ontwikkeld, dat ook een verbeterde versie heeft en de bedrijven werken aan andere versies.

"Maar de lijst van samenwerkingen hoeft hier niet op te houden, Food Autonomy staat open voor verdere co-ontwikkeling, projecten en partners om samen een betere en duurzamere toekomst te creëren!" besluit Keith.

Voor meer informatie:
Food Autonomy
info@foodautonomy.org
www.foodautonomy.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven