Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Volstrekte onzin": Asda-baas drijft spot met Johnsons plan voor herinvoering oude Britse maten

De pogingen van de Britse regering om het gebruik van het oude Imperial Standard System te bevorderen, worden afgedaan als 'volstrekte onzin' en verwarrend voor het bedrijfsleven.

Het Britse ministerie van Handel, Energie en Industriële Strategie (BEIS) heeft laten weten dat zij van plan is om de 'overheersende EU-regels' op het gebied van maten en gewichten te heroverwegen en het 'gezond verstand' in het wetboek te herstellen. 

Deze inspanningen komen 22 jaar nadat de EU-verordening voor maten en gewichten werd ingevoerd. 

Deze hield in dat handelaren wettelijk verplicht waren om het metrische eenheden te gebruiken voor het aanduiden van maten en gewichten van verse AGF, hoewel het nog altijd legaal is om naast de prijzen van producten in grammen en kilo's eveneens de prijzen in 'pounds' en 'ounces' te vermelden.

De aankondiging dat er een bevraging is gestart rondom dit voorstel komt in een periode waarin de plannen van Boris Johnson om oude maten in het land terug in te voeren onderwerp van spot zijn.

Asda-topman Lord Rose, die tevens lid is van de Conservatieve Partij, heeft laten weten dat hij het plan voor de terugkeer naar oude maten 'volstrekte onzin' vindt en vreest dat dit tot hogere kosten voor bedrijven zal leiden. 

Op Times Radio zei hij er het volgende over: "Zoiets belachelijks heb van mijn leven nog niet gehoord. De wereld kampt momenteel met ernstige problemen en wij zeggen 'laten we terugkeren naar het verleden'. Is er in dit land nog iemand onder de 40 die weet hoeveel ounces in één pound gaan?"

BEIS heeft benadrukt dat de terugkeer naar het oude systeem niet tot extra kosten voor bedrijven zal leiden en dat er geen plannen zijn voor het verplichten van de wijziging.

Het zou de laatste stap van de Conservatieve regering zijn om Brexit aan te grijpen voor het aanwakkeren van vooral symbolische gevoelens omtrent het verleden van Groot-Brittannië, net zoals de herinvoering van het blauwe paspoort en het ijken van pintglazen. 

Handelsminister Paul Scully: "Hoewel we in dit land bij groenten en fruit nog altijd in pounds denken, waren we volgens de EU-regels verplicht deze per kilo te verkopen. Door het onderzoek wat we nu zijn gestart zorgen we dat winkeliers hun klanten op de best mogelijk manier kunnen blijven bedienen."

Bron: The Guardian

Publicatiedatum: