ToBRFV blijft rondgaan in zendingen zaad en plantmateriaal

De European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) heeft in haar mei-update een nieuwe non-compliance-lijst gepubliceerd. In de lijst staan onderscheppingen van virussen- en plagen in 2022 bij zendingen van zaden en plantmateriaal. In de lijst zijn alleen vondsten opgenomen, geen meldingen over bijvoorbeeld ontbrekende papieren. 

Onder de meldingen een hele reeks over het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Nederland heeft melding gemaakt van ToBRFV in zendingen zaad van capsicum annuum uit China, Israël, Turkije en voor tomaat uit Chili (in dit land is bij de EPPO geen ToBRFV-besmetting bekend), China, Israël, Italië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. 

Oostenrijk en Italië maken andersom melding van een zending met ToBRFV vanuit Nederland. Oostenrijk voor capsicum-plantmateriaal én tomatenplanten, Italië alleen voor tomatenplantmateriaal. 

België komt niet in de lijst voor. 

Al geruime tijd is er discussie over verspreiding van het ToBRF-virus via zendingen van zaad en plantmateriaal. Deze nieuwe lijst laat zien dat bestrijding van o.a. ToBRFV vanwege de grote internationale verwevenheid van de sector en het wereldwijd verzenden van zaden en plantmateriaal geen eenvoudige opgave is. Het maakt dat er geluiden opgaan om de Europese quarantaine-status voor het virus daarom los te laten. Het virus zou te wijdverspreid zijn. De Europese Commissie is voor zover bekend nog altijd verdeeld


Deel uit de volledige lijst die in het meirapport van de EPPO te vinden is

Bron: EPPO Reporting Service no. 5 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven