Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deskundigen waarschuwen voor voedselcrisis in het VK

Het Verenigd Koninkrijk zit op de rand een voedselcrisis, zo hebben deskundigen gewaarschuwd, omdat het land te afhankelijk is van de rest van de wereld voor zijn basisgoederen. De Britse afhankelijkheid van import heeft het land steeds kwetsbaarder gemaakt voor schommelende voedsel- en energieprijzen, zeiden ze, en ze bekritiseerden de regering omdat die haar voedselzekerheid niet "serieus" neemt.

"Als het op voedsel aankomt, zijn we massaal afhankelijk van andere landen," zei prof. Timothy Lang, emeritus hoogleraar voedselbeleid aan de Universiteit van Londen.

"Als je naar de voedingswaarde kijkt, produceert Groot-Brittannië niet eens de helft van zijn voedsel. We exporteren vlees en zuivel en importeren dat wat goed is voor de gezondheid, namelijk groenten en fruit." Uit regeringscijfers blijkt dat Groot-Brittannië 46 procent van zijn verse groenten en 84 procent van zijn verse fruit importeert.

In de afgelopen drie jaar zijn de voedselprijzen in het Verenigd Koninkrijk beïnvloed door Covid, Brexit en nu de Russische invasie in Oekraïne. De gevolgen voor de voedselprijzen zijn nu al voelbaar voor de mensen in het hele land.

Bijna een op de 20 Britse huishoudens zegt dat een van de gezinsleden de afgelopen maand een hele dag niet heeft gegeten, omdat hij of zij geen voedsel kon betalen of kon krijgen. In april 2022 had 13,8% van de huishoudens te maken met matige of ernstige voedselonzekerheid, een stijging met vijf procentpunten ten opzichte van januari 2022, volgens een analyse van de Food Foundation.

Bron: Telegraph

Publicatiedatum: