Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Maximaal tanken bij de buren én telers als motor voor de energietransitie

Toevallig al naar Duitsland gereden om te tanken? Veel Nederlanders deden het al, als we de verhalen moeten geloven over 'terugrijdende bommen'. Dit, nieuws over gaswinning op Noordzee en berichten in de nasleep van het nieuws over de gasleveringsstop van Rusland aan Nederland in deze nieuwe crisisupdate. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 1 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Bekijk hier de actuele prijzen. 

Nederland en Duitsland gaan gas winnen op de Noordzee. In 2024 verwachten beide landen de eerste productie. Dat werd gisteren bekend gemaakt op de website van de rijksoverheid. Staatssecretaris Vijlbrief heeft woensdag voor het Nederlandse deel vergunningen gegeven. Duitsland werkt ook aan vergunningen middels een versnelde procedure. 

Groningen wil garanties dat extra gaswinning wordt uitgesloten. Dat meldt de NOS. Diverse bestuurlijke organen doen de oproep aan de hierboven al genoemde staatssecretaris. De oproep volgt na het laatste Ruslandnieuws en eerder bericht dat de bouw van een broodnodige stikstoffabriek in Groningen opnieuw vertraagd is. Groningers vrezen dat het kabinet alsnog extra gas uit de bodem wil winnen. Vooralsnog wil het kabinet uiterlijk in 2024 de gaskraan in Groningen volledig dichtdraaien. 

In de media zagen we na het laatste Ruslandgasnieuws tal van telers voorbijkomen. Vandaag brengen we (nogmaals) een artikel in het Algemeen Dagblad met Leo van der Lans onder de aandacht. In diezelfde krant ook een verhaal over Westlandse tuinders die afhankelijk zijn van daggas en daar door onrust op de gasmarkt extra hoge prijzen voor moesten betalen.

Telers die gebruik maken van aardwarmte zitten aan de goede kant van de streep, al merken zij alsnog op andere manieren de gevolgen van de huidige energiecrisis. Bij RTV Oost vertelt komkommerteler Kees Vahl over de aardwarmtewinning, samen met Radboud Vorage van Greenhouse Geo Power dat een nieuwe bron aan het boren is in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden. 

Misschien is ook een windmolen nog wel een optie voor telers. Elektriciteit is ook duur, en aan die gestegen prijzen ontkomen ook aardwarmtetelers niet. De Stentor schrijft over hoe kleine windturbines op het erf bij boeren door de omgeving omarmd worden. 

Tijdens een bezoek van de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, aan fruitteler Jan Van der Velpen ging het ook over de energiecrisis. De teler wekt via een zonnepaneleninstallatie boven zijn boomgaard groene energie op. In het door Boerenbond georganiseerde bezoek werd het belang van telers als motor voor de energietransitie benadrukt. 

Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond, ziet in energiedelen nieuwe mogelijkheden voor boeren. “Boeren zijn niet het probleem in het klimaatvraagstuk, maar net de oplossing. Onze boeren zetten zich vandaag de dag al erg in om via innovatieve oplossingen mee te helpen maatschappelijke problemen structureel aan te pakken. Door de dakoppervlaktes die ze ter beschikking hebben aan te wenden voor het opwekken van energie, pakken ze meerdere problemen tegelijk aan.”

“Ze helpen niet alleen mee aan de energiebevoorrading, maar zorgen ook voor vergroening van de geleverde elektriciteit. Via agrivoltaics onderzoeken we of we gronden tegelijkertijd voor voedsel- en elektriciteitsproductie kunnen inzetten. Het is belangrijk dat er beleidsmatig ook een goed kader bestaat dat energiedelen mogelijk maakt en dat het economisch voordeel van zowel leverancier als afnemer waarborgt. Zo worden boeren echt een drijvende kracht in de energieomschakeling.” Lees hier meer bij de Boerenbond. 

Over olie is ook genoeg te doen. Bij de NOS een item met uitleg over waarom de olieboycot van de Europese Unie Rusland pas op de lange termijn zal raken. LTO Nederland greep het bericht over de olieboycot aan om te vragen om accijnsverlaging op energie. In het belang van een betaalbare voedselproductie en een eerlijk internationaal speelveld, benadrukt LTO Nederland de oproep voor een accijnsverlaging voor voedselproducerende sectoren

Dure diesel is een zorg. Ook van consumenten. Zij mogen volgens de ANWB tot 240 liter brandstof meenemen. Daarmee gaan Nederlanders 'als rijdende bommen' vanuit Duitsland terug. Lees hier meer in De Gelderlander. 

Bij EenVandaag verscheen enige dagen geleden een video-item over de oorzaak van de hoge prijzen in de supermarkt. Deels het gevolg van de oorlog in Oekraïne, maar volgens specialisten is dat niet het hele verhaal. Grote beleggers verdienen namelijk miljarden door te speculeren met grondstoffen, concluderen onderzoekers in het item. 

Vanwege het oorlogsgeweld in Oekraïne is een grote zaadbank in Charkov in gevaar. Het bericht van persbureau Reuters werd internationaal opgepikt, onder meer door The Daily Star

Minister Staghouwer van LNV bracht verslag uit aan de Tweede Kamer van de Landbouw- en Visserijraad op 24 mei 2022. Hij laat weten dat de Europese Commissie aangaf dat 70-80% van de Oekraïense oogst het lijkt te gaan halen.

Ook schrijft hij dat de meeste lidstaten gebruik maken van het inzetten van het landbouwcrisisreserve. Slechts een aantal lidstaten zegt niet volledig gebruik te maken van de vanuit de Commissie geboden steun. Nederland zal net als in coronatijd een voorschotbetaling van 80% van de directe inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) doen aan landbouwers. Het voorschot wordt omstreeks 19 juli betaald aan ondernemers die tussen 7-28 juni een aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland indienen.