"Sociale omstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden steeds belangrijker"

De keuze is reuze, seizoenskrachten stellen dan ook andere eisen

Tholen - Net zoals bij de meeste branches kunnen ook de vacatures in de AGF steeds moeilijker vervuld worden. Uitzendbureau Nedflex helpt agrarische bedrijven onder andere met het vinden van seizoenskrachten. “En dat is tegenwoordig best uitdagend,” laat Astrid Bankras, Sales Manager van Nedflex weten in het meinummer van vakblad Primeur. “Er zijn ontzettend veel vacatures en de betere arbeidsomstandigheden in het thuisland van de arbeidsmigranten spelen ook zeker mee.”

Nedflex is HR-dienstverlener, gespecialiseerd in de agrarische sector en exclusief partner van LTO Arbeidskracht. Niets is zo veranderlijk als de arbeidsmarkt. Astrid: “In deze markt staan wij bekend als een HR-dienstverlener die soepel meebeweegt met deze veranderingen. In de afgelopen dertig jaar is het ons steeds weer gelukt om passende oplossingen te vinden. En daar zijn we eerlijk gezegd best trots op. Hoe we dit doen? Door ons gezonde verstand te gebruiken met een deskundig team van 70 medewerkers dat altijd voor iedereen klaarstaat.”

Vacatures voor seizoenswerk, zoals voor het oogsten, sorteren en verpakken van producten, worden veelal door arbeidsmigranten ingevuld. Nedflex merkt dat er vooral veel arbeidsmigranten vanuit Polen en Roemenië naar Nederland komen om in de agrarische sector te werken. “Deze landen leveren al jarenlang de meeste uitzendkrachten op, omdat de werkmentaliteit goed aansluit bij de werkzaamheden, maar ook omdat de cultuur en afstand redelijk dicht bij elkaar liggen. Wel is er een verschuiving merkbaar, doordat de arbeidsomstandigheden in het thuisland ook mee veranderen met de tijd. De redenen om naar Nederland te komen worden daardoor steeds minder. Los van deze landen hebben wij uitzendkrachten met ongeveer 80 verschillende nationaliteiten,” vertelt ze.

Betere arbeidsomstandigheden houden arbeidsmigranten in thuisland
Nedflex merkt dat – net zoals bij de meeste branches - ook agrarische vacatures steeds moeilijker vervuld kunnen worden. Volgens hen is dit het gevolg van een combinatie van veel vacatures en de betere arbeidsomstandigheden in het thuisland. “Doordat er ontzettend veel vacatures zijn om uit te kiezen zie je dat arbeidsmigranten ook steeds meer andere keuzes maken. Zo worden lichamelijk zware werkzaamheden vaker ingeruild voor lichtere werkzaamheden. Vooral functies waarbij de werkzaamheden op de knieën worden uitgevoerd of die langdurig een gebukte houding bevatten worden steeds minder gekozen. Dit zijn toch wel de vacatures die momenteel het lastigst zijn in te vullen. Medewerkers kiezen dan toch liever voor andere functies.”

Behoefte op erkenning, zelfontplooiing en sociale omstandigheden wordt groter
Of bedrijven zelf iets kunnen doen om aantrekkelijker te worden voor arbeidskrachten? “Zeker wel,” aldus de Sales Manager. “De factoren buitenom de werkzaamheden spelen bijvoorbeeld een steeds grotere rol. Naast het salaris willen medewerkers graag dat er een goed teamgevoel is binnen het bedrijf en ook de leefomstandigheden zoals huisvesting spelen mee. Daarnaast wordt het voor de binding met de huidige medewerkers steeds belangrijker dat er kansen zijn om zich eventueel te ontwikkelen. Denk hierbij aan scholing of cursussen die kunnen helpen om medewerkers te behouden. We verwachten dat de behoefte op erkenning, zelfontplooiing en sociale omstandigheden een steeds grotere rol gaan spelen bij arbeidsmigranten. De tijd van alleen hard werken en zoveel mogelijk geld verdienen is voorbij. Mensen willen ook waardering, een prettige werk- en leefomgeving en ontwikkelingsmogelijkheden.”

Omdat er binnen heel Europa een tekort is aan medewerkers verwacht Astrid niet dat de situatie op korte termijn kan worden opgelost. Nederland heeft alleen al met buurlanden te maken met concurrentie. “Overal worden arbeidsmigranten met open armen welkom geheten. Daarnaast is het niet heel gemakkelijk om met arbeidsmigranten te werken die uit landen komen waar geen vrij werkverkeer mee is. Wat je kunt doen? Wees creatief, denk goed na over bijvoorbeeld huisvesting, ontwikkelingsmogelijkheden en goede arbeidsvoorwaarden. Laat de voordelen van werken in Nederland zien en werk voor de werving en selectie samen met een ervaren partner. Wij regelen het hele traject, kunnen ervoor zorgen dat er voldoende personeel is en nemen de administratie uit handen." 

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Nedflex  
a.bankras@nedflex.nl 
www.nedflex.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven