Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

en zoekt nu onderdak bij bouwer vertical farms

Franse vertical farm maakte 'strategische fout'

Agricool, een Frans vertical farmbedrijf, zoekt onderdak bij het in Lyon gevestigde VIF Systems (gesteund door de EPSA-groep), dat vertical farms ontwerpt en installeert voor de teelt onder gecontroleerde atmosfeer.

De start-up, die de toegang tot lokaal en gewasbeschermmiddelenvrij voedsel wilde versnellen, was in januari in surseance van betaling verklaard. Guillaume Fourdinier, medeoprichter en voorzitter, geeft op zijn LinkedIn-pagina aan dat VIF Systems "de middelen en het potentieel heeft om de technologieën en kennis van Agricool te distribueren in markten met een hoge toegevoegde waarde waar Agricool zich niet op heeft gericht".


© Agricool 

Guillaume Fourdinier geeft ook aan waar het fout liep:

"Fouten in de dagelijkse leiding: te weinig experts, te voortvarend in het aantal te lanceren projecten, te jong":

Een strategische fout werd in 2019 gemaakt, vervolgt hij. "We haalden ongeveer € 500.000 op in 2015, € 3 miljoen in 2016, € 7 miljoen in 2017 en € 25 miljoen aan het einde van 2018 om onze vertical farm-technologieën te bouwen en een grootschalig repliceerbaar model aan te bieden. We besloten toen om ons te concentreren op de winstgevendheid van één bedrijf. Onze analyse was dat de vertical farmsector baat zou hebben bij het vinden van een winstgevend model. Het was een strategische fout, omdat we met deze teeltfaciliteit de kapitaalfondsen niet konden overtuigen. We moesten kiezen: ofwel streven naar de winstgevendheid van het bedrijf, en dus zijn toekomstige onafhankelijkheid van kapitaal (met de bijbehorende kostenbesparingen), ofwel de voorkeur geven aan pure groei en twee keer meer per jaar ophalen zonder de nadruk te leggen op de balans van het model (wat onze concurrenten zoals Infarm in Duitsland hebben gedaan). In 2019 maakten we een halfslachtige keuze en halfslachtige keuzes leveren altijd dubbele moeilijkheden op."© Agricool 

Hij wijst ook op de hoge productiekosten in vertical farms. De mede-oprichter blijft evenwel positief: "We hebben veel leergeld betaald, maar het heeft ons ook veel voldoening gegeven, want Agricool heeft z’n bijdrage geleverd aan de popularisering van lokale consumptie. De media-aandacht en de honderden verwijzingen naar Agricool tonen de noodzaak aan om de toegang tot lokaal geteeld voedsel te versnellen. Tegenwoordig is de vraag naar lokaal geteeld voedsel even groot als die naar biologische producten in de supermarkt. Daaraan hebben wij ongetwijfeld ons steentje bijgedragen."


© Agricool 

Voor meer informatie: 
agricool.co
vif-systems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven