Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe fabriek voor recycleerbare verpakkingen

Tholen - Recyclebaar, composteerbaar, biobased; allemaal duurzaam en toch heel verschillend. Wat is dan de beste keuze? Oerlemans Packaging Group adviseert vooral bewust te kiezen. “Er is een aversie tegen plastic verpakkingen, maar willen we CO2-uitstoot echt tegengaan moeten we juist meer en beter verpakken,” aldus Rob Verhagen, Sustainability Director bij de Oerlemans Packaging Group, in het meinummr van vakblad Primeur.

Oerlemans Packaging Group is een van de grootste verpakkingsproducenten in de Benelux. Het familiebedrijf produceert vanuit 10 locaties en met ruim 750 medewerkers flexibele verpakkingen en folies voor bedrijven in sectoren als food, non-food, retail en horticulture. “We maken zowel consumentenverpakkingen als producenten- en distributieverpakkingen. Veel producten zijn gericht op de voedingsmiddelenindustrie waaronder de AGF-sector, van krimpfolie voor komkommers tot aan aardappelverpakkingen voor verwerkingsbedrijven,” verduidelijkt Joan Hanegraaf, directeur van de Oerlemans Packaging Group. “Zelf zijn we al tientallen jaren bezig met duurzame oplossingen. De introductie van onze bioafbreekbare tuinbouwfolie dateert bijvoorbeeld van dertig jaar geleden.”


Directeur Joan Hanegraaf voor de nieuwbouwlocatie van de fabriek in Giessen

Verantwoordelijkheid nemen voor duurzaamheid
Duurzaam produceren en duurzaam verpakken is hét uitgangspunt binnen de groep. Zo is Oerlemans in het bezit van diverse certificeringen, waarmee de producent aantoont verantwoord om te gaan met grondstoffen, energie en milieubelastende stoffen. Ook introduceerde de groep een eigen label: Ready to Recycle (RTR) voor 100% recycleerbaar folie en werd het Plastic Pact NL ondertekend, waarmee ze laten zien vol in te zetten op meer met minder plastic in de circulaire economie. Oerlemans Packaging Group is bovendien kennispartner op het vlak van duurzaamheid in allerlei besturen binnen en buiten de branche en adviseert en informeert partijen in de gehele keten.

Op gebied van duurzaam verpakken zijn er drie grote uitdagingen: afvalmanagement verbeteren, CO2-uitstoot verminderen en gebruik van grondstoffen verminderen. Joan: “Iedereen is bekend met de plastic soep, maar ook ander zwerfafval moet aangepakt worden. In de zoektocht naar een krachtige oplossing richten wij ons met name op de recylcleerbaarheid van plastic. In de strijd tegen reductie van CO2-uitstoot vinden wij het heel belangrijk om zowel naar de footprint van de verpakking als van het verpakt product te blijven kijken. Minder materiaal gebruiken kan bijvoorbeeld opgelost worden door voor meer recyclaat of dunnere folies te gaan, maar ook zeker consuminderen kan hierbij van grote betekenis zijn. Als je al deze drie uitdagingen echt aan wilt aanpakken moeten we verder kijken, van lineair naar circulair gaan. En om de circulaire aanpak op één lijn te krijgen moet de hele keten samenwerken.”

Investeren in productie van recycleerbare verpakkingen
Zelf zet de Oerlemans groep een grote stap met de start van een fabriek voor volledig recycleerbare verpakkingen in Giessen. Een flinke investering waarmee we onze klanten de mogelijkheid bieden hun doelen op gebied van duurzaamheid beter te bereiken.”

“Op de nieuwe productielocatie gaan we volledig recycleerbare barrière verpakkingen maken van mono materiaal polyethyleen. Dit materiaal is één van de meest duurzame kunststoffen, aangezien het perfect te recyclen is,” vult Rob Verhagen hem aan. “Dankzij een uniek productieproces verhogen we de transparantie, de doordrukweerstand, de stijfheid en de barrière van de verpakking. We voorzien hier goede kansen, zeker ook voor de AGF-sector. Denk aan verpakkingen voor voorverpakte aardappelen, gegaarde groenten zoals rode bieten, enzovoorts.”


Directeur duurzaamheid Rob Verhagen geeft een sessie over verduurzaming van voedingsverpakkingen in het Oerlemans Technology Centre in Giessen

Minder CO2-uitstoot, meer verpakken
“Er is een aversie tegen plastic verpakkingen, maar willen we CO2-uitstoot tegengaan, dan moeten we juist meer en beter verpakken. Voedselverspilling is namelijk nog altijd een groot probleem. Met een goede verpakking tijdens het transport en op weg naar de consument verbeteren we de versheid en houdbaarheid van het product, wat voedselverspilling voorkomt en CO2-uitstoot vermindert. Kunststof wint het van alle andere alternatieven.”

Veel producten in het koelverssegment worden verpakt in een barrièreverpakking, een verpakking met een hoge gasdichtheid en zuurstofdichtheid, ter bescherming van het product en waarmee een langere houdbaarheid gecreëerd wordt. Denk aan producten als gekookte aardappelen, voorgegaarde groenten, kaas en vlees. Rob, Sustainability Director bij de Oerlemans Packaging Group, vertelt: “De afgelopen decennia is veel innovatie gestoken in reductie van het materiaalgebruik. Dit was mogelijk door verschillende kunststoffen te combineren in meerlaagse verpakkingen, materialen met goede barrière-eigenschappen. Maar deze verpakkingen zijn slecht recycleerbaar. Onze nieuwe barrièreverpakking uit monomateriaal lost dit probleem op.”

Laat groenten ademen
Naast barrièreverpakking is ook laserperforatie van verpakkingen een goede oplossing om versheid te behouden en voedselverspilling te voorkomen. Joan merkt op dat tegenwoordig nog altijd 45 procent van alle groenten en fruit verloren gaat voor het geconsumeerd wordt. “Dit zorgt voor enorm veel CO2-uitstoot. Laserperforatie van de verpakking kan een groot verschil maken. We hebben hiervoor een speciale folie ontwikkeld en voor alle producten de respiratie ofwel ademhaling in kaart gebracht. Op basis daarvan bepalen we voor elk te verpakken product de precieze hoeveelheid en grootte van de laserperforaties. Het gaat derving en gewichtsverlies tegen, wat zorgt voor een langere versheid en bewaarbaarheid. Vooral voor groenten als tomaat, paprika, groene asperge evenals gesneden groenten en sla is lasergeperforeerde folie erg geschikt.”

De focus van de Oerlemans groep ligt voor de toekomst dan ook op circulair. De verpakkingsproducent voelt hierin een sterk verantwoordelijkheidsgevoel om het voortouw te nemen en breed in te zetten. “Echt vooruitkomen vraagt om een circulaire economie, gebaseerd op het minimaliseren van grondstofgebruik. Dit kan alleen als we ketenbreed samenwerken. En dat betekent niet altijd de makkelijkste weg. Alleen al op gebied van afvalverwerking bijvoorbeeld hebben alle gemeenten weer andere inzamelmethoden,” verklaart de directeur. “Wij vinden het belangrijk om naar de functionaliteit van de verpakking door de hele keten te kijken. Verduurzamen doen we samen, dat is onze visie.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Oerlemans Packaging
jh@oerlemanspackaging.nl 
rv@oerlemanspackaging.nl 
www.oerlemanspackaging.nl