Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Tomaten in het Westland, de hobbel doet zijn intrede

Wie Westland zegt, zegt tomaten. Althans begin vorige eeuw. Tomaten waren rond 1920, naast de druiven, het meest geteelde product, al was het toen nog vooral voor de export. De Hollanders hadden het nog niet zo op met tomaten. Zij vonden het maar vieze bonkerige appels. Maar de Britten waren er dol op. Daar viel dus geld te verdienen. Tomaten, tomaten, tomaten... Jaarlijks werd er (zo rond 1927) meer dan 26 miljoen kilo tomaten geoogst. En dan te bedenken dat elke tomaat met de hand werd geplukt en gesorteerd. Buitengewoon arbeidsintensief.

(Westlands Museum | F.0385-2-05)

Vooral het op maat sorteren van de tomaten kostte veel tijd. Maar daar wist de firma Brinkman uit 's-Gravenzande wel raad mee. Brinkman ontwierp en bouwde een tomatensorteermachine voor de grote kwekers en tomatenhobbels voor de kleine kweker. De hobbel deed zijn intrede.

(Westlands Museum | A.TU-0200-P)

Fabriek van C. Brinkman en zn. te 's-Gravenzande. Brinkman fabriceerde o.a. tomatenhobbels (HAW | Van Rijn | HAW1-002206)

Lees hier meer over het verhaal achter de hobbel.

Bron: Erfgoed Westland | YouTube

Publicatiedatum: