tomatenteler Wesley van Schie over Scaniavital

"Een goed afgedekte wond voorkomt veel ellende"

Elk tomatengewas loopt weleens beschadigingen op. Zelfs een gangbare handeling als blad plukken kan een open wond op de stengel achterlaten. “En dat is vragen om problemen”, vertelt Wesley van Schie. “Want ook al werk je nog zo schoon, via een wond kunnen vuiligheid en schimmelsporen zich sneller door het gewas verspreiden.”

Een open wond op een plant is als een uitnodiging voor ongewenste gasten. Dat weet tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul maar al te goed. De teler zorgt er dan ook voor dat elke beschadiging snel en goed wordt afgedekt. Op alle drie de vestigingen werkt de familie daarom met Scaniavital Silica. “Al jaren”, benadrukt Wesley. “Ik weet niet beter of onze medewerkers lopen tijdens het teeltseizoen met zo’n flesje op zak. Komen ze een wond tegen, dan smeren ze er de kleefpasta op.”

Pleister van klei
Scaniavital is een op fijne kleideeltjes gebaseerde pasta verrijkt met silicium, kalium en kalk. De pasta kan eenvoudig worden uitgesmeerd over een wond. Het droogt zeer snel op en dekt de beschadiging volledig af. Er ontstaat als het ware een fysische barrière die verdere verdamping voorkomt en het indringen van stof en vuil van buitenaf tegengaat. “Tegelijkertijd houdt diezelfde barrière verdere verspreiding tegen van eventuele schimmels die al in de wond zitten”, vult Wesley aan. “Het heeft dus een dubbele werking.”

Veilig voor mens en plant
Scaniavital helpt de telers om het gewas langer gezond en weerbaar te houden. Wesley: “Planten kunnen dat steuntje in de rug goed gebruiken, zeker in tijden met hoge botrytisdruk. En het mooie is: Scaniavital is een biologisch product. Iedereen in de kas mag het toepassen en daardoor kun je elke beschadiging nog sneller aanpakken en afdekken.” Het is volkomen veilig voor mens en teelt en kan eenvoudig verwijderd worden door te spoelen met water.


Scaniavital® Silica

Dik insmeren
Wesley adviseert zijn medewerkers om niet zuinig aan te doen. “We hebben geleerd dat je de wond echt flink moet insmeren. Niet een beetje, maar een paar mm dik en ruim over de randen heen. Soms snijden we eerst de aantastingen op de randen weg zodat er een ‘schone’ wond ontstaat. Als je deze goed afdekt met Scaniavital, droogt de wond netjes op en bereik je het beste resultaat.”

Weerbaar gewas
Elk teeltseizoen worden er bij Van Schie een paar emmers Scaniavital gebruikt. De bewaarbaarheid van het product is voldoende, vervolgt Wesley. “Als we een tijdje niet hebben gebruikt, roeren we de pasta wel eerst goed door. Dan smeert het weer als vanouds. Het is een fijn en veilig product om mee te werken. Zeker ook omdat je het niet spuit. Met spuitmiddelen breng je namelijk vocht in het gewas, terwijl je de planten zo droog mogelijk wilt houden. Een vochtig gewas is gevoeliger voor Botrytis. En we werken hard om juist die aantasting te remmen.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven