'Opgevoerde' vitamine-D-tomaat vanaf deze maand onderworpen aan buitentest

Een groep onderzoekers heeft een tomaat 'opgevoerd', zodat er meer vitamine D in zit. Het gaat om precies te zijn om de provitamine D3. De onderzoekers publiceerden eind mei hun resultaten van hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Plants. Het nieuws over de speciale tomaat werd wereldwijd opgepikt. Deze maand start de buitenteelt met de tomaat om vervolgtesten te doen.

Door in te grijpen in een tomatengen zijn de onderzoekers erin geslaagd de tomaat te dwingen de provitamine D3 te produceren en op te slaan. Een specifieke Crispr-techniek werd toegepast. Op het recent gehouden Global Tomato Congress vertelde Epi Postma van G+Flas Life Sciences erover

De wetenschappers hebben zich gebogen over het in tomatenplanten aanwezige enzym dat provitamine D3 normaliter omzet in cholesterol. Door dit enzym te modificeren, wisten de onderzoekers deze route te blokkeren, waardoor de provitamine D3 zich in de tomaat en de tomatenbladeren kon ophopen.

Tot nu zijn alle testen in het laboratorium uitgevoerd. Om tot hoge vitamine D-gehalte te komen moet een plant aan UVB-licht blootgesteld worden of buiten geteeld worden. De onderzoekers moeten nog nagaan of de genetisch gemodificeerde plant hetzelfde zal doen onder niet-kunstmatige omstandigheden. Britse onderzoekers hebben toestemming gekregen om de tomaat vanaf 1 juni buiten te gaan telen.

Bekijk de studie hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven