Horti Asia 2022: Thailand ontdekt cannabis en tomaten vooral voor toeristen

Afgelopen week vond de Horti Asia plaats in Bangkok, Thailand. Het was inmiddels de 7e editie van deze internationale beurs voor groente- en fruitteelt, sierteelt en verwerkingstechnologie. Het merendeel van de bezoekers kwam uit Thailand, maar het aantal geïnteresseerden uit India, Vietnam en Maleisië liet duidelijk zien dat Zuidoost-Azië op zoek is naar kennis en technologie om de tuinbouwsector te ontwikkelen.

Klik hier voor de fotoreportage.

De coronapandemie heeft de ontwikkelingen in de regio vertraagd, aangezien de marktvraag vaak werd gestimuleerd door toeristen. Ook veel regeringen hebben steunmaatregelen voor de sector moeten uitstellen vanwege Covid-19. Daarnaast werden de marktontwikkelingen beïnvloed door hoge prijzen voor kasprojecten en machines en door een lastige logistieke situatie.

Vietnam was deze editie het officiële partnerland. Vietnam is een populaire markt in Zuidoost-Azië: er is een groeiende vraag naar veilig geteelde groenten en er zijn exportmogelijkheden. De tuinbouwsector in het land en daarmee ook de vraag naar kennis en technieken blijven groeien door overheidssteun, de agrarische achtergrond van Vietnam en de vele beschikbare arbeidskrachten.

In Thailand komen deze ontwikkelingen iets trager tot stand, hoewel de meloenenmarkt er aantrekt en er kasprojecten worden ontwikkeld voor Aziatische groenten. In tegenstelling tot de verwachtingen worden eerder westerse gewassen zoals tomaten, komkommers of paprika's niet opgepikt door de lokale markt. Ze worden vooral op kleinere schaal geteeld voor de toeristen. Tegelijkertijd is er een zeer waardevol gewas dat veel aandacht trekt in Thailand: cannabis. Sinds de legalisatie is de aandacht voor de cannabismarkt enorm toegenomen. De sector ontwikkelt zich snel en men kan er spreken van een stormloop, die lijkt op de start van de cannabismarkt in de VS en Canada.

Ook Maleisië is een interessant land, maar de pandemie heeft de ontwikkeling van de kasteelt vertraagd sinds de overheid, meestal een aanjager van lokale projecten, haar investeringen uitstelde. De groeiende vraag naar biologische producten van lokale teelt en tools zoals geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën zouden van Maleisië in de nabije toekomst een markt kunnen maken om naar uit te kijken.

Hetzelfde geldt voor India, hoewel de toekomst daar al is aangebroken. Met 1,38 miljard inwoners, een groeiende middenklasse en een stijgende vraag naar voedsel, is het ook een markt die particuliere investeerders zeer interessant vinden. Hoewel de sector er een kan beroep doen op de sterke aanwezigheid van lokale en zeer business-gerichte technologiebedrijven, leverde India de meerderheid van de buitenlandse bezoekers van de show. Ongeveer 75% van de bezoekers kwam uit Thailand zelf.

Horti Asia gaat door in het Bangkok International Trade & Exhibition Centre en wordt georganiseerd door VNU Asia Pacific en DLG International, met de steun van Agritechnica Asia.

Klik hier voor de fotoreportage.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven