"Met onze LED-technologie houden we het simpel en bieden we een een-op-een-vervanging aan"

"Met onze LED-groeilampen kunnen telers hun energiekosten verminderen", zegt James Fleet van GE Current, een Daintree-bedrijf dat binnenkort verder zal gaan onder de naam Current.  "Met dat in gedachten keken we ook naar een andere uitdaging, namelijk hoe wij hen kunnen helpen bij de omschakeling op LED-lampen. Tegenwoordig bieden velen energiebesparende technologieën aan, maar hoe combineer je deze met een tool voor een eenvoudige implementatie?

Hier komen onze financieringspakketten om de hoek kijken. Wij hebben een manier gevonden om de kapitaalinvestering van telers in LED-projecten te verzachten", stelt James.

Current heeft een lange geschiedenis op het gebied van verlichting, die teruggaat tot de tijd van Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, en produceert al 130 jaar lampen. Hun tuinbouwspecialisatie gaat terug tot 2011, waarbij de focus aanvankelijk op vertical farming lag. Tegenwoordig levert het bedrijf verlichtings- en bedieningsoplossingen voor zowel vertical farms als kassen. Naast haar aanwezigheid in de VS houdt Current zich ook in Europa met verschillende projecten bezig, zoals komkommer- en tomatenprojecten in Finland, tomaten-, sla- en aardbeienprojecten in het VK en tomaten- en sierteeltprojecten in Noord-Italië en Spanje. 

"Onze basisfilosofie is altijd hetzelfde, ongeacht het gewas, en dat is telers in staat stellen om eenvoudig betrouwbare en duurzame belichtings- en bedieningsoplossingen te implementeren die hun opbrengsten verbeteren en waarmee zij tegelijk hun energieverbruik kunnen reduceren."

Bewezen technologie
Volgens James worden LED-lampen inmiddels als bewezen technologie beschouwd op de markt. "De scepsis uit de begintijd is grotendeels verdwenen nu onderzoeken hebben aangetoond dat LED geen effect op de opbrengsten heeft. HPS is uiteraard ook een bewezen technologie, maar wel één die stroom verslindt. Dit brengt ons bij de kern waarom LED-lampen interessanter zijn geworden en dat is dat telers vandaag de dag iets moeten doen om hun hoge operationele kosten (COPEX) voor energie terug te dringen en LED-lampen zijn een eenvoudige manier om dit te doen."

Techniek toegankelijk maken
De uitdaging heeft echter nog een andere kant en dat is het toegankelijk maken van deze techniek voor telers. GE Current, een bedrijf van Daintree, heeft modellen ontwikkeld waarmee telers deze techniek gemakkelijk kunnen implementeren. James legt uit dat er naar drie belangrijke punten is gekeken om een succesvolle omschakeling te kunnen garanderen. "De eerste is dat er nooit concessies aan de opbrengsten worden gedaan. De afgelopen jaren is er binnen de tuinbouwsector sprake van een trend waarbij efficiëntie belangrijker wordt gevonden dan opbrengsten, met een nadruk op de beste lamp en het meest efficiënte lichtspectrum. Dit kan vanuit energieoogpunt wellicht zo zijn, maar een zogenaamde 'efficiënte' technologie moet ook efficiënt zijn voor de prestaties van planten. Wij willen niet inboeten op opbrengsten door groeilampen te gebruiken."  

"Daarnaast zullen we nooit of te nimmer concessies doen aan de kwaliteit van het product," voegt James eraan toe. "De technologie is bewezen en getest en we zijn van mening dat wij de beste papieren hebben om telers te helpen hun energieverbruik terug te dringen met behoud van hun gebruikelijke opbrengsten. Dit is nog interessanter geworden nu de energietarieven fors zijn gestegen en, als we de prognoses moeten geloven, zelfs nog duurder zullen worden. Investeren in LED-lampen levert een energiebesparing van 50% tot 60% op."

Hij haalt Nederland als voorbeeld aan. "De energietarieven zijn van €0,07 per kWh naar €0,15 gestegen en over niet al te lange tijd zal dit €0,20 zijn. Dit betekent dus een verdubbeling van de kosten voor telers. Met onze LED-technologie houden we het simpel en bieden we een een-op-een-vervanging aan, waarvoor de bestaande elektrische opstelling niet opnieuw hoeft te worden bekabeld en die dezelfde output van 400W, 600W of 1.000W als HPS levert, maar de energiekosten wel met 60% reduceert. Door in LED te investeren kan men de operationele kosten dus fors verlagen."

Leasecontracten om de investeringsuitgaven te verlichten
LED-lampen zijn duurder dan HPS-lampen en de markt is momenteel uitdagend. "Om deze reden hebben we modellen ontwikkeld om de cashflow voorafgaand aan de aanschaf van LED te verlichten. Kort gezegd betekent dit dat Current de vervanging van een LED-belichtingssysteem kan financieren. Het bedrijf biedt contracten aan die 50% tot 100% van de CAPEX- investeringsuitgaven overnemen met een looptijd van één, drie of vijf jaar. 

Lokale subsidiëringsmogelijkheden
Sinds haar introductie werd het systeem in verschillende kassencomplexen in heel Europa toegepast. "We hebben een reeks financieringsmodellen ontwikkeld, die specifiek zijn afgestemd op de markten waar we actief zijn. Zo hebben telers in Nederland toegang tot andere subsidiëringsregelingen dan telers in Finland. We nemen  CAPEX uit het eerste besluitvormingsproces weg en vervangen dit door een plan waarbij de energiebesparing de investeringen overtreft. Al met al biedt dit telers een model dat laat zien hoe LED kan worden geïmplementeerd. We helpen hen energiezuiniger te worden en hun cashflow te behouden en dat is gezien de huidige economische situatie wel nodig."

Voor meer informatie: 
James Fleet
GE Current, a Daintree company
retrofit@gecurrent.com 
www.arizegrow.com/retrofit 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven