Nieuwe tomaat vult leemte op in assortiment Siciliaanse tomaten

Op 19 mei werd een speciale Open Dag bij het Siciliaanse bedrijf Gold Green in Santa Croce Camerina gehouden om het nieuwe tomatenras van TSI Italia te presenteren, genaamd Pizzillo.

"Pizzillo is de moderne en bijgewerkte versie van een oude tomaat. Het is als het ware de tomaat van onze grootmoeders en het is een ras dat we grondig hebben onderzocht om een leemte op te vullen die in de loop van de tijd was ontstaan in het assortiment Siciliaanse tomaten. Pizzillo is natuurlijk geen willekeurige naam, omdat de "pizzo" of "schildknop" van deze midi plum herinnert aan de pizzutello tomaat die ooit ook op Sicilië werd geteeld", zei Rosario Privitera, manager Zuid- en Midden-Italië bij TSI Italia.

Pizzillo is een midi plum met stevige vruchten. De plant heeft een gemiddelde groeikracht met een goede bladbedekking en regelmatige internodiën. De vruchtzetting is volgens veredelaars 'uitstekend' gedurende de hele cyclus. De trossen hebben 8 tot 10 vruchten die gerangschikt zijn in een visgraatpatroon. De tomaten lopen uit in een karakteristieke schildknopvorm, zijn uniform van formaat en hebben een gemiddeld gewicht van 35-50 gram. Het vlezige en consistente vruchtvlees geeft de tomaat een harde textuur.

"Het opnieuw introduceren van een segment brengt ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee, vooral op het vlak van de smaak, want die moet weergeven wat de vorm van de tomaat suggereert. Met Pizzillo hebben we niet alleen een smaakvolle tomaat, maar ook een vrucht met de juiste kleur, een goede maat en sterke groene delen. Dat zijn allemaal elementen die buitengewoon interessant zijn. Natuurlijk heeft Pizzillo, als modern ras, ook voordelen op genetisch vlak, zoals resistentie tegen cladosporium. Dat biedt garantie aan de teler, ook op het gebied van duurzaamheid, want er zijn geen specifieke behandelingen nodig tijdens de teelt."

Pizzillo werd zeer goed onthaald door de aanwezige telers, kwekers en handelaren. Enerzijds konden de oudere telers samen met het team van TSI Italia herinneringen ophalen aan de vroegere pizzutello, terwijl de jongere telers een segment konden ontdekken dat voor Sicilië nogal ongebruikelijk is (hoewel aanwezig), vooral in de kasteelt in Zuidoost-Sicilië.

Genetische resistentie: HR: ToMV-0-2/TSWW/Va:0/vd.o/Fol:0,2/Pf:A-E; IR: TYLCV. Ideale combinatie met Top Gun onderstam.

Voor meer informatie:
TSI Italia S.r.l.
Via L. Treggiari 39
71121 - Foggia (Italië)
info@tsiitalia.com
www.tsiitalia.com

Fabrizio Iurato
(Productontwikkelaar en Marcom)
Tel: +39 347 058 10 62
fabrizio.iurato@tsiitalia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven