Bananenweefselkweek breidt uit in de Filipijnen

Het in 2020 opgerichte House of Musa is een onafhankelijk weefselkweeklaboratorium in de Filipijnen. Het is gespecialiseerd in het telen van verschillende bananenrassen en wordt geleid door Love Vine C. Lavador. Vanaf het eerste moment dat ze zich richtte op de weefselkweek van bananen, was ze nieuwsgierig naar hoe het proces verbeterd kon worden. Eerst deed ze aan weefselkweek in een prestigieus bananenbedrijf in de regio Davao en daarna in haar eigen laboratorium, waar ze de voordelen van het gebruik van kweeklampen voor bananenmeristemen ontdekte.

Het gebruik van tl-verlichting was tot voor kort wijdverbreid, maar het brengt verschillende problemen met zich mee, zoals warmteontwikkeling en frequent onderhoud. Dat kan een invloed hebben op de goede werking van een weefselkweeklaboratorium. Love Vine, die twintig jaar ervaring heeft opgedaan in de tuinbouw in België en de Filipijnen, weet dat planten in verschillende groeistadia verschillende behoeften hebben. Voor weefselkweeklaboratoria is het essentieel om bananenplanten van constant hoge kwaliteit te bekomen die zich goed ontwikkelen. De productie-efficiëntie moet hoog zijn en er moet voldaan worden aan de behoeften van de markt.

House of Musa gelooft dat een goede plant begint bij een goede bron. "Onze oprechte dank aan PTP en HortiPower." Vooraan: Mark Jun en Love Vine (eigenaren); Midden: Pearl Joy Billeza, Dearly Cutab; Achteraan: Jean Santarin (vermeerderaar)

Sinds 2019 is Love Vine gaan experimenteren met LED-belichting, onder meer van HortiPower, die worden geleverd via PTP uit Singapore. "Ik heb verschillende experimenten uitgevoerd met zowel gewone LED-lampen als LED-belichting voor de tuinbouw. Ik ging toen ook te rade bij HortiPower, dat samen met mij verschillende experimenten opzette voor de vermenigvuldiging en de beworteling van de bananenplanten. De resultaten waren verbluffend. De vermenigvuldigingssnelheid verbeterde met een factor 3 en de bewortelingssnelheid met een factor 4. Dat zijn aanzienlijke getallen en de meristemen zijn van hogere kwaliteit, wat de omzet en winstgevendheid van de weefselkweek verhoogt."

Verrood
Een van de problemen bij witte LED-belichting is dat het plantenweefsel dun en elastisch wordt, wat resulteert in een langzamere groei en een lagere overlevingskans. Dit komt omdat gewone LED-lampen zijn ontworpen voor het menselijk oog, dat voornamelijk gevoelig is voor groen licht. Planten hebben echter alleen specifieke kleuren zoals blauw, rood en verrood nodig om zich goed te ontwikkelen en te groeien. "Verschillende soorten blauw en dieprood stimuleren de groei. Verrood stimuleert de vorm en morfologie van planten", zegt Meng Meng, plantwetenschapper bij HortiPower. De optimale belichting hangt af van het doel van de teler en de groeiomgeving. "Afhankelijk van het gewenste resultaat kunnen we de lichtintensiteit, het spectrum en de verhouding aanbevelen voor een specifiek ras en groeifase", voegt ze eraan toe.


Links: weefselkweek onder normale LED-belichting; rechts: weefselkweek stadium 3 onder HortiPower Nurser 3


Links: weefselkweek onder normale LED-belichting; rechts: bewortelingsstadium van de weefselkweek onder HortiPower Nurser 3


Links: bewortelingsfase van de weefselkweek onder normale LED-belichting (Cavendish ras); rechts: weefselkweek onder HortiPower Nurser 3

House of Musa richt zich op alle soorten bananenweefselkweek, van de Cavendish banaan tot lokale rassen zoals Lakatan en Cardava. "We leveren duizenden planten aan zowel bananenplantages als grotere bedrijven. We combineren technologie en plantenwetenschap om consistente en hoogwaardige weefselkweekplanten te produceren. Hoewel we de labruimte kunnen uitbreiden, kijken we vooral naar hoogwaardige weefselkweek en maken we de vermeerdering en beworteling efficiënter. Kwalitatief hoogwaardige weefselkweek heeft meer kans om zich te ontwikkelen tot een gezonde en sterke plant die goed groeit op de plantage", zegt Vine.


Links: weefselkweek onder normale LED-belichting van stadium 0 tot bewortelingsstadium; rechts: weefselkweek onder HortiPower LED-belichting van stadium 0 naar bewortelingsstadium (Cardava ras)

Plantreactie
Belichting in een weefselkweeklaboratorium moet meer dan alleen maar de ruimte verlichten of plantgerichte belichting bieden. Een lichtplan en visualisatie helpen om verschillende opties te begrijpen en te vergelijken. House of Musa schakelde HortiPower vroeg in het proces in voor hun nieuwe faciliteit in Davao. "Op basis van de afmetingen van het lab hebben we hen geholpen de schapruimte te optimaliseren en een lichtontwerp voorgesteld om de lichtintensiteit, de uniformiteit en een energiezuinige lay-out te optimaliseren", zegt Jille, die het project leidde bij HortiPower. "Voor weefselkweek zijn de meest gebruikte producten Nurser 1 en Nurser 3. Voor het grootste deel van het laboratorium werd Nurser 3 voorgesteld omwille van het installatiegemak en het is over het algemeen een zeer goede belichting om de ontwikkeling en groei van planten te ondersteunen. Toch kunnen nieuwe plantenrassen andere soorten licht nodig hebben, en daarom is het goed om de intensiteit en het spectrum aan te passen en de plantreactie te zien. Aangezien Nurser 1 perfect geschikt is voor dit onderzoeksdoel, heeft House of Musa hiervoor een speciale ruimte ingericht."


Van links naar rechts achteraan: Banly van HortiPower, CY Fun van PTP, Suelyn van PTP; van links naar rechts vooraan: Love Vine van House of Musa, Jille van HortiPower, Meng Meng van HortiPower

"Tot voor kort wilden weefselkweeklaboratoria het onderhoud en de energiekost verminderen, dus kozen ze voor LED-belichting die hun bestaande labs kon moderniseren", zegt CY Fun, manager van PTP Singapore. "We hebben gewerkt met high-end labs in de Filipijnen, Vietnam en Indonesië, die we steeds hebben geholpen in te zien dat dat het juiste licht de opbrengst aanzienlijk zal verhogen, het productieplanningsproces eenvoudiger zal maken en voor energie-efficiëntie zal zorgen. Daarom hebben we het onderzoeks- en ontwikkelingsteam gepusht om het HortiPower Nurser-assortiment uit te breiden met verschillende afmetingen, spectra, bedieningselementen en accessoires. Nu kunnen we laboratoria helpen met belichtingsoplossingen voor talloze planten, wat de afzetmogelijkheden van de vermeerderingsbedrijven vergroot."


Cardava ras onder HortiPower belichting


Cavendish ras onder HortiPower belichting


Nurser 3 HortiPower belichting voor het Cardava ras


Het vermeerderingsteam dat de groei van de planten kan vergelijken onder de verschillende lichtspectrums concludeert dat planten onder HortiPower belichting beter groeien in vergelijking met planten onder gewone LED-belichting.

Voor meer informatie:
House of Musa
lavadorlvc@gmail.com
Tel: +63 917 176 3177 (Filipijnen)

Hortipower
jk@hortipower.com 
www.hortipower.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven