15e editie van Caspian Agro

Beurs in Azerbeidzjan: "Telers zijn vrijgesteld van belastingen, ongeacht hun omzet"

De 15e verjaardag van de Azerbeidzjaanse beurs "Caspian Agro" vond plaats van 18 tot 20 mei. Ook vond medio mei de 27e Internationale Beurs van de Azerbeidzjaanse AGF-sector "InterFood Azerbeidzjan" plaats. De beurzen trokken veel bezoekers aangezien de Azerbeidzjaanse markt een van de snelst ontwikkelende markten in de regio is.

Vorig jaar publiceerde een groep onderzoekers een marktrapport over de glastuinbouwmarkt in Azerbeidzjan, waarin werd geconcludeerd dat de Republiek Azerbeidzjan alle voorwaarden, zowel de natuurlijke als de sociaaleconomische, heeft voor de ontwikkeling van de tuinbouw.

Volgens hen heeft het land een enorm exportpotentieel, met vooral Rusland en Europa als doelmarkten. "Turkije en Iran, de westelijke en zuidelijke buurlanden van het land, zijn zelf grote leveranciers van groenten. Wat de Russische markt betreft, levert Azerbeidzjan daar voornamelijk kasgroenten. Hoewel de totale groentenimport in Rusland de laatste 3-4 jaar is afgenomen groeit het aandeel van de groenten die Azerbeidzjan aan het land levert."

En er is nog meer: de regering van de republiek heeft gunstige economische voorwaarden geschapen voor telers. "Tuinbouwbedrijven en telers zijn vrijgesteld van belastingen, ongeacht hun omzet. Zij kunnen landbouwmachines, uitrusting, materialen, vee, zaden, enz. vrij van btw voor niet-commercieel gebruik importeren. De regering geeft tuinbouwers aanzienlijke staatssubsidies en preferentiële kredieten en richt instituten op om het ondernemerschap te ondersteunen."

Beurs van Bakoe
Geen wonder dus dat het land zich snel ontwikkelt. Er was dit jaar een recordaantal nationale en regionale stands op de beurs van Bakoe. De volgende landen presenteerden hun producten uit de tuinbouw en de levensmiddelensector: Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Turkije, Georgië, Russische Federatie, Sri Lanka en anderen. Ook de Nederlandse en Duitse bedrijven werden op hun nationale stands gepresenteerd. "Onder de bezoekers van het evenement bevonden zich de ambassadeurs van Frankrijk, Nederland, Duitsland, Griekenland en andere landen," aldus het team van Grow Group Azerbeidzjan.

Het bedrijf is al vele jaren actief in de kassector en heeft de Azerbeidzjaanse kassector zien groeien en ontwikkelen. "Dit jaar werd het accent gelegd op de Smart Agro-producten en de innovatieve horti- en tuinbouwoplossingen zoals Smart Village, Artificial Intelligence, IT-diensten, Unmanned Aerial Vehicles (Drones)," zegt een woordvoerder.

Voor Grow Group Azerbeidzjan was het een zeer goede beurs dankzij de vele bezoekers en meer dingen. "We hebben tijdens het evenement een overeenkomst gesloten voor de bouw van 1,5 ha aardbeienkas."

Britse stand
Voor het eerst was er een Britse stand aanwezig op de beurs, waar zes Britse agritechbedrijven hun capaciteiten op het gebied van smart farming, consultancy, duurzaam waterbeheer en oplossingen voor plantenvoeding lieten zien. Aanwezig waren: Alvatech, Telus, Tozer Seeds, Orion Future Technology.

Nederlandse stand
Op de Nederlandse stand waren veel leveranciers aanwezig: Signify Hortilux Schréder, Rijk Zwaan, Svensson, Ronar en FEX BV. 
Klik hier voor meer foto's van de Nederlandse stand.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven