Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Mobiele app geeft telers inzicht in hun irrigatiewater

Water is zeker een van de meest kostbare hulpbronnen, niet alleen omdat het van cruciaal belang is, maar ook omdat het nogal schaars kan zijn. Daarom is het van essentieel belang dat de telers begrijpen hoe zij er efficiƫnter mee kunnen omgaan. Enerzijds zou dit het waterverbruik en dus de operationele kosten verminderen; anderzijds zou het een irrigatiesysteem ook doeltreffender en doelgerichter maken.

Om telers meer inzicht te geven in het water dat de teelt binnenkomt, heeft het in Ottawa gevestigde SanEcoTec de Water Health Index ontwikkeld, een digitaal beheersysteem voor de waterkwaliteit. Het is een mobiele app - genaamd het WHI Platform - die in realtime waterproblemen identificeert, oplost, beheert, voorkomt en optimaliseert. "Telers die gebruikmaken van gemeentelijke watersystemen kunnen verbaasd zijn over de variatie in het water dat bij hen binnenkomt", aldus Jim Shubat, medeoprichter en technisch directeur bij SanEcoTec.

Jim Shubat, medeoprichter en technisch directeur bij SanEcoTec

Telers waarderen een app die de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI's) voor hun water in kaart brengt, vastlegt en registreert. SanEcoTec biedt telers een eenvoudige manier om zich proactief bezig te houden met het water dat in hun teelt terechtkomt. "In plaats van te lang te wachten op labresultaten, kun je gewoon je watermonster in het WHI Platform krijgen, en krijg je een snelle, nauwkeurige wateranalyse op je app", zegt Jim.

Microbiologische activiteit in water
De WHI-app is niet alleen bedoeld om de microbiologische activiteit van bepaald water te controleren, maar ook om een genuanceerder inzicht te hebben in de wateropname in een teeltfaciliteit.

"We leren voortdurend hoe mensen water begrijpen, wat ze waarderen aan hun water, en wat ze niet waarderen," zegt Shubat. "We hebben bijvoorbeeld gesproken met cannabistelers. Misschien zijn sommigen van hen aan een vijver gelegen, of vangen ze regenwater op. Natuurlijk moet dat water behandeld worden voordat het in de teelt terechtkomt, dus voegen ze een RO toe aan dat regenwater, waardoor alle voedingsstoffen die er in zaten er absoluut uitgehaald worden. In feite hou je dan water over zonder alkaliniteit, zonder pH, en dan is het moeilijk om dat water weer onder controle te krijgen."

Links: Ed Thoren, hoofdteler bij Roelands Plant Farms, en rechts Jim Shubat

Jim heeft het specifiek over de microbiologische inhoud van water en hoe biologisch actief dat water is. "Of, bijvoorbeeld, als ik drainwater krijg, is er dan al een indicatie dat er wat ziekteverwekkers in zitten?" Verontreinigd of niet aan de normen voldoend water kan het resultaat van de teelt ernstig in gevaar brengen.

"Die besmetting kwam van het water dat diezelfde dag werd opgehaald. Het punt is dat tegen de tijd dat je merkt dat er iets mis kan zijn met je water, het al te laat is. Daar komt nog bij dat je, om te weten wat er aan de hand is, een watermonster zou moeten verzamelen en dat naar een lab zou moeten sturen dat na minstens een week antwoord geeft." Dat is precies waar het WHI Platform en de app in het spel komen.

Uniforme irrigatie
Net zoals er microklimaten kunnen zijn, kunnen er ook delen van de kas zijn die minder water krijgen dan andere delen. "Dankzij onze oplossing kan snel duidelijk worden waar meer vraag is naar irrigatie of als de microbiologische markers niet binnen de grenzen vallen."

Daarom voert SanEcoTec bij bezoeken aan teeltfaciliteiten met bedekte teelt een daadwerkelijke wateraudit uit om niet alleen de irrigatiestrategie te begrijpen, maar ook waar het water vandaan komt, hoe het in de teelt terechtkomt en hoe het wordt verdeeld. "Het is onze taak om elke teler te voorzien van het juiste water, zodat ze kunnen floreren, ongeacht het gewas dat ze telen."

Voor meer informatie:
SanEcoTec
www.sanecotec.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven