14% meer oogst in trostomaat met combi boven- en tussenbelichting, blijkt uit onderzoek

Belichtingsleverancier GE Current biedt open toegang tot de resultaten van haar meest recente onderzoekssamenwerking. In een studie, uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), is gekeken naar het effect van tussenbelichting op de kwaliteit en de grootte van de opbrengst van trostomaten. De bevindingen van dit onderzoek, waarbij ook de nieuwe Arize Integral ICL-armatuur van Current voor het eerst is gebruikt, bieden volgens GE Curren telers van onder meer tomaten en komkommers nieuwe mogelijkheden om de opbrengst aanzienlijk te verhogen zonder het energieverbruik of de maandelijkse rekeningen te verhogen.

De studie heeft aangetoond dat door 34% van de dagelijkse lichtinval (DLI) te leveren aan volwassen bladeren diep in het bladerdak en 66% van de topbelichting (TL), twee van de meest voorkomende tomatenrassen gemiddeld 14% meer vruchten opleveren dan die met 100% topbelichting. Er was ook geen invloed op de kwaliteit of de smaak: de geoogste vruchten kregen vergelijkbare Brix-scores voor het suikergehalte en ook de zuurgraad was vergelijkbaar met die van de vruchten die onder 100% TL waren geteeld.

De Arize Integral ICL hielp de tomatenopbrengst met 14% te verhogen in een recente studie van Wageningen University & Research, waarbij een 66:34 verhouding van toplicht ICL werd gebruikt.

Malcolm Yare van Current: "Met wereldwijde energieprijzen die blijven stijgen en de extra druk van de noodzaak om de voedselvoorziening op peil te houden, zijn telers op zoek naar elk voordeel dat hen kan helpen hun opbrengst te verhogen zonder extra bedrijfskosten te maken of aan kwaliteit in te boeten. Voor sommige telers kan belichting binnen de kas precies zijn wat ze nodig hebben om het potentieel van hun gewassen te maximaliseren en de toekomst van hun bedrijf veilig te stellen."


Tomatenteelt in de kas van Wageningen University & Research, met de Arize Integral belichting in de kas

In het WUR-onderzoek werd ook voor het eerst gebruikgemaakt van de nieuwe Arize Integral ICL-armatuur van Current, die een geoptimaliseerd lichtspectrum over een brede hoek van 120 graden van beide kanten van de armatuur stuurt. Met een lichtopbrengst van maximaal 346 µmol/s en een efficiëntie van 3,5 µmol/J is de Integral ontworpen om een hoge lichtintensiteit te leveren met een laag energieverbruik, waardoor hij naadloos kan worden geïntegreerd in bestaande installaties en aanzienlijke winst kan opleveren.

Dr. Hans Spalholz, tuinbouwwetenschapper bij Current: "We bespreken momenteel verdere mogelijke samenwerking met Wageningen University & Research om de meest productieve verdeling van lichtenergie tussen Led-bovenbelichting en tussenbelichting te bepalen. Voorlopig zijn de resultaten bij 34% ICL echter zeer bemoedigend en we zouden telers van gewassen met hoge draad, zoals tomaten of komkommers, zeker aanraden om te overwegen een hoog aandeel groeilicht toe te passen via tussenbelichting om de opbrengsten te maximaliseren."

Tomaten geteeld bij WUR als onderdeel van de studie

Voor meer informatie:
GE Current, a Daintree company
www.arizegrow.com/integral 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven