Timo Heep, directeur van Fruchthansa:

"Wij hebben bijna het hele jaar door rucola ter beschikking"

Het Duitse rucolaseizoen is voor Fruchthansa uit Wesseling begin mei met goede hoeveelheden begonnen, vertelt bedrijfsleider Timo Heep (rechts op de foto). "Bij ons in Nordrhein-Westfalen start het seizoen weliswaar iets later dan bijvoorbeeld in de Pfalz, maar de weersomstandigheden zorgden tot nu toe voor een tevredenstellende oogst." De rucola, die uitsluitend in de vollegrond geteeld wordt, kan tot ongeveer oktober worden aangeboden. De door Fruchthansa geplande oogst bedraagt vier tot vijf ton.

Levering het hele jaar door
Daarnaast verkoopt het bedrijf ook rucola uit Italië. "Dankzij onze grote leveranciersstructuur hebben we bijna het hele jaar door Italiaanse rucola ter beschikking. De Italiaanse rucola komt zowel uit Zuid- als Noord-Italië. Theoretisch is het ook mogelijk om de Italiaanse rucola in de zomer te leveren. De teelt is dan echter wat ingewikkelder, omdat de hoge temperaturen in de zomer tot kwaliteitsverlies kunnen leiden. Daarom geven we vanaf mei de voorkeur aan rucola uit Duitsland, tenminste zolang de rucola aan de kwaliteitseisen van onze klanten voldoet", aldus Timo.

De Duitse rucola wordt vooral als lokaal product aangeboden en wordt afgenomen van een nabijgelegen bedrijf uit Bornheim Brühl. "De rucola wordt dagelijks vroeg in de ochtend vers van het veld aangeleverd, direct bij ons verpakt en aansluitend naar verschillende distributiecentra van retailers in Nordrhein-Westfalen getransporteerd. We willen de transportafstanden zo kort en optimaal mogelijk houden. Bij de lokale rucola gaat het om iets grotere planten, die gesneden en als premiumproduct verkocht worden."

Uitstekende kwaliteit, lage prijzen
"De Duitse rucola is voor een deel intensiever van smaak, aangezien de Italiaanse rucola in een vroeger stadium geoogst wordt."

Volgens Timo is de kwaliteit momenteel uitstekend. De prijs heeft echter deels te lijden onder het grote aanbod in Duitsland. "Door de gestegen energiekosten voor de teeltmiddelen zoals zaaigoed, bemesting, irrigatie enzovoort moet ook de prijs voor de rucola overeenkomstig verhoogd worden", zegt Timo. 

Schaaltjes in plaats van zakken
"Het was korte tijd een trend om rucola in zakken te verkopen. De kwaliteit leed daar echter sterk onder, aangezien de bladeren deels afbraken en de rucola zeer snel bedierf. Het gebruik van flowpackschaaltjes is daarom naar mijn idee het beste. Maar momenteel is het uiterst moeilijk om überhaupt aan schaaltjes te komen vanwege de tekorten binnen de leveringsketen; dit wordt een regelrecht drama. Soms moet je al maanden vooruit plannen. Gelukkig hebben we goede connecties en zo vinden we bijna altijd een oplossing."

Als slaspecialist handelt Fruchthansa niet alleen in rucola, maar ook in andere biologische en conventionele baby leaf slasoorten, andijvie, ijsbergsla, kropsla, lollo verde/rosso en eikenbladsla. Het bedrijf begon haar activiteiten in 1967 op de groothandelsmarkt in Keulen. Het familiebedrijf heeft naast een groot aanbod, waaronder ook rechtstreeks geïmporteerde druiven uit Zuid-Afrika en blauwe bessen uit Peru, toegang tot een moderne logistieke hub met een eigen vrachtwagenvloot evenals een verpakkings- en rijpingsinstallatie.

Voor meer informatie:
Timo Heep
Fruchthansa GmbH
Urfelder Str. 65
D-50389 Wesseling, Duitsland
Tel:+49 2236 92 91 0
info@fruchthansa.de 
www.fruchthansa.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven