Het Britse pond doet het niet al te best

De op vier na grootste economie van de wereld heeft te maken met een ongezonde mix van vertragende groei en stijgende inflatie. Uit officiƫle gegevens blijkt dat de inflatie in het VK in april een hoogtepunt in 40 jaar bereikte met 9%. En hoewel de Bank of England in december als eerste van de grote centrale banken de rente verhoogde, is het voorspelde toekomstige pad nu veel minder steil dan dat van sommige van haar mondiale tegenhangers, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve.

Het VK heeft natuurlijk een paar unieke factoren die het pond extra belasten. Een daarvan is de mogelijkheid van een rommelig handelsconflict met de Europese Unie als Groot-Brittanniƫ dreigt door te gaan met een wet om delen van een post-Brexit handelsakkoord voor Noord-Ierland terzijde te schuiven. Dan is er een verhoging van de belastingdruk, die volgde op een massale tijdelijke verlichting voor sectoren die het moeilijk hadden tijdens de pandemie en die werknemers en werkgevers heeft getroffen die al opgezadeld zaten met stijgende energierekeningen, waardoor de economie nog meer wordt afgeremd.

"De kans op een recessie in het Verenigd Koninkrijk is zo goed als zeker, omdat er gewoon te veel tegenwind is voor de economie", aldus Wouter Sturkenboom, hoofd beleggingsstrateeg voor EMEA en APAC bij Northern Trust Asset Management.

Bron: reuters.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven