Draagbare sensor detecteert waterstress bij plant

Planten kunnen niet vertellen dat ze dorst hebben. Visuele tekenen, zoals het verkleuren van bladeren zijn meestal pas te zien als het al te laat is. Eerder is er al gebruik gemaakt van metalen elektrodes om dorstige planten te monitoren, maar het is moeilijk om deze apparaten te bevestigen aan harige bladeren, waardoor ze ook minder nauwkeurige informatie geven.

Onderzoekers hebben nu een draagbare sensor voor bladeren ontwikkeld, die ook daadwerkelijk blijft zitten. Op deze manier is het eenvoudig om op afstand waterstress aan te pakken. Volgens een rapport in het tijdschrift ACS Applied Materials and Interfaces (onderdeel van de American Chemical Society) zeggen Renato Lima en collega's dat draagbare apparaten voor mensen al zo geavanceerd zijn dat sommige horloges de elektrische activiteit van het hart van een persoon kunnen volgen, met behulp van elektrodes die tegen de huid aan zitten en gegevens versturen naar websites, waarop artsen hun patiënten op afstand kunnen volgen.

Op dezelfde manier kunnen telers met draagbare apparaten voor planten de plantgezondheid in de gaten houden, evenals de hoeveelheid water in de bladeren, een belangrijke indicator van het metabolisme en mogelijke stress door droogte.

Renato Lima en collega's wilden een ontwerp van deze elektrodes die betrouwbaar is voor het monitoren van de waterstress bij planten op de lange termijn en ook goed blijft zitten. De onderzoekers creëerden twee typen elektrodes: een van nikkel in een smal, kronkelig patroon en de ander gemaakt van gedeeltelijk verbrand papier dat is voorzien van een waxlaagje.

Lees hier meer over het onderzoek. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven