Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsmigratie als oplossing

Sta arbeidsmigratie van buiten de EU toe als een van de oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte in Nederland. Deze oproep deed Robert van Meer, bestuurslid van de vakgroep Vollegrondsgroente en Akkerbouw, en zelf werkgever, maandag 16 mei bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over arbeidsmigratie.
 

De huidige situatie op de arbeidsmarkt vraagt om een aanpak waarbij alle mogelijke oplossingen worden ingezet. Het vakkrachten van buiten de EU toestaan om hier tijdelijk te kunnen werken, is daar een van. De land- en tuinbouw kent een groot tekort aan krachten voor seizoenswerk en voor werk dat het gehele jaar uitgevoerd kan worden. Robert van Meer wees de Kamerleden erop dat het personeelsaanbod uit Nederland en de rest van de EU op dit moment onvoldoende is om de vraag op te vangen.

De overheid zou daarom moeten nadenken over de kansen die arbeidsmigratie biedt, en tewerkstellingsvergunningen voor de agrarische sector verstrekken. Deze nieuwe groep niet-Europese werknemers kan natuurlijk rekenen op goede arbeidsvoorwaarden, kwalitatieve huisvesting en voldoende ontwikkelmogelijkheden. Op die manier kan de agrarische sector ook bijdragen aan de ontwikkeling van het land van herkomst door kennisoverdracht.

Het rondetafelgesprek is hier terug te kijken. Roberts bijdrage begint is vanaf 1:01. Het position paper van Robert over dit onderwerp is hier terug te lezen.

Bron: LTO Nederland 

Publicatiedatum: