"We kunnen elk product in elke vorm, maat en gewicht aan, van auto-onderdelen tot sla en insecten"

"We zijn nog in de leerfase om te kijken hoe we onze material handling-oplossingen kunnen toepassen in de vertical farming. Daarna is het een kwestie van het vinden van de juiste processen van waar het past. Ik denk dat we veel meer toepassingen kunnen ondersteunen dan velen misschien denken. Vaak wordt een bovengrondse oplossing niet eens overwogen en dat is waar wij om de hoek komen kijken. Wij dagen onze klanten graag uit om buiten de gebaande paden te denken en de voordelen te zien van een overheadoplossing. Toch is onze oplossing voor bepaalde toepassingen niet geschikt," zegt Patrick Djerf van OCS.

OCS, de Zweedse leverancier van transportsystemen, helpt meerlagentelers hun teelt te maximaliseren door middel van automatisering. Een van hun klanten, de Zweedse vertical farm Ljusgårda, verhoogde de teelt van 2 naar 60 ton salade na het installeren van een geautomatiseerd systeem voor het telen en bewerken van sla. Dit, in combinatie met de uitgebreide ervaring op het gebied van materiaalbewerking in een reeks verschillende sectoren, leidt OCS naar nieuwe markten.


Patrick Djerf

OCS heeft de ambitie om in contact te komen met nieuwe (soorten) telers en hun deskundigheid op het gebied van material handling in te brengen. Aangezien het grootste deel van hun ervaring afkomstig is uit de complexe automobielsector, heeft het bedrijf waardevolle ervaring opgedaan in het behandelen van elk materiaal.

"We behandelen buffers van dashboards, bumpers en grote elementen die tot duizenden kilo's kunnen wegen. We kunnen elk product in elke vorm, maat en gewicht aan, van auto-onderdelen tot sla en insecten," merkt Patrick op.

Verrukkelijke 'materiaal'-bewerking
OCS werkt momenteel samen met een Europese insectenkwekerij die hen met kooien van 2m3 wil laten werken, met een gewicht van slechts 1-3 kg per kooi omdat ze alleen insecten bevatten. In dat geval zullen dagelijks duizenden kooien worden behandeld om grote hoeveelheden eiwitten te produceren die tot voeding kunnen worden bewerkt. Tegelijkertijd moeten licht en vochtigheid op het juiste niveau zijn om de insecten in leven te houden, waarbij stoffen kooien worden gebruikt om te voorkomen dat ze ontsnappen.

"Als we in de insectensector komen, hebben we een aantal hangende kooien die volume en schaalbaarheid creëren. We vinden insectenkweek erg interessant omdat onze hangbanen echt een rol kunnen spelen in deze bloeiende sector, vooral als het gaat om de flexibiliteit en precisie van onze hangbanen. We willen er echt meer inzicht in krijgen, dus we staan altijd open voor een gesprek met marktspelers om te zien of we een win-winsituatie kunnen creëren," bevestigt Patrick.

Wanneer en waarom automatiseren?
Om een grootschalige faciliteit winstgevend te maken, moet automatisering worden geïmplementeerd. Er zijn bijvoorbeeld een paar factoren die innovatie stimuleren. Ten eerste het verlagen van de arbeidskosten. Handmatig dingen verplaatsen is niet efficiënt wanneer het om duizenden trays en kooien gaat. Afhankelijk van de geografie moet ofwel goedkope arbeid ofwel automatisering worden toegepast om het proces vlotter te laten verlopen.

Op lange termijn kunnen landbouwers geld besparen en hun productiviteit verhogen door te automatiseren, aangezien de teelt dan 24/7 en in alle weersomstandigheden kan draaien. De investering in automatisering moet natuurlijk uiteindelijk wel een redelijk rendement opleveren.

Wanneer de teelt plaatsvindt in een land waar de arbeidskosten hoog zijn, kan automatisering een nog grotere rol spelen. "Wij kunnen in beide werelden een rol spelen, aangezien wij volledig geautomatiseerde lijnen hebben, aangedreven door motoren en volledig gecontroleerd. Met andere woorden, we kunnen manuele hangbanen aanbieden waar operatoren de dragers trekken/duwen of een volledig geautomatiseerd systeem dat de behoefte aan arbeid drastisch vermindert. Voor bedrijven die met een manuele oplossing beginnen, kan het systeem in een later stadium altijd worden opgeschaald/geautomatiseerd.

Vanuit ergonomisch oogpunt is het dragen van zware dozen zeker een probleem. Door dat risico uit te sluiten, kan OCS de behoefte aan arbeid helpen verminderen en tegelijkertijd de teelt per m2 maximaliseren, aangezien de dichtheid kan worden verhoogd omdat er geen tussenliggende gangpaden nodig zijn. Automatisering helpt bij het verwijderen van gangpaden, waardoor telers hun vloeroppervlakte optimaal kunnen benutten om in meerdere ruimtes tegelijk te werken of te telen.

De OCS-technologie is volgens Patrick uniek en wordt geleverd met zeer lage eigendomskosten (TCO). "Het is energie-efficiënt en heeft een lange levensduur met minimaal onderhoud. Zowel arbeids- als onderhoudskosten zijn tegenwoordig anders misschien wel een van de grootste economische lasten voor telers."

Voor meer informatie:
Patrick Djerf
OCS
patrick.djerf@ocs.se
www.ocs.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven