Circulair voedselsysteem van student Britte heeft aandacht van Indiase regering

Student Britte van Die van Hogeschool Van Hall Larenstein bouwde in Velp een kleinschalig, circulair voedselsysteem, FeelSprout genoemd. Op basis van deze pilot in Velp ontwikkelt Britte nu doe-het-zelfpakketten waarmee mensen op het platteland van India in hun eigen voedsel kunnen voorzien. Haar overtuiging is dat niemand in de wereld honger hoeft te lijden. De Indiase regering overweegt sponsoring van de eerste honderd pakketten.

Haar kleinschalige circulaire voedselsysteem behoorde in de categorie hbo tot de beste drie inzendingen voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2021, die vorige week door minister van LNV Henk Staghouwer werd uitgereikt. Winnaar werd Vergroenen met impact van HAS Hogeschool.

Lokaal voedsel verbouwen is de toekomst
Britte wil werk maken van het wereldvoedselprobleem, te beginnen in India. Als afstudeerproject bouwde Britte een circulaire installatie op Landgoed Larenstein in Velp. Kippen, vissen en planten voeden elkaar in een kringloop en leveren uiteindelijk voedsel voor de mens. Een bio-vergistingsinstallatie en een aquaponicsysteem maken de kringloop rond; de planten groeien op hydrocultuur. Vanwege maatregelen tegen vogelgriep ontbreken tijdelijk de kippen in de pilot.

De studente is razend enthousiast over haar project. "Om in de toekomst voor iedereen op de wereld voedsel te hebben, is het belangrijk dat mensen hun eigen voedsel kunnen verbouwen", vertelt Britte. "Dat kan met een kleinschalig circulair voedselsysteem als FeelSprout dat we als een soort IKEA-bouwpakket eerst in India beschikbaar gaan stellen. We praten nu met de Indiase regering om de eerste honderd systemen te laten subsidiëren."

Britte is vierdejaars student International Business in Food and Flowers aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. In 2021 pitchte zij haar visie op een circulair voedselsysteem al bij het grote start-up-evenement TechSparks in India. Britte is naast haar studie ook raadslid voor Lokaal Belang in Zevenaar en opende met Indiase partner Viraj Deshmukh dit jaar restaurant VieVie’s in Arnhem.

Voor meer informatie:
Hogeschool Van Hall Larenstein
info@hvhl.nl  
www.hvhl.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven