'Veredelingsmuseum' staat stil bij kruiden en specerijen met nieuwe tentoonstelling

In interactief museum Sow to Grow in Enkhuizen is een nieuwe tentoonstelling gestart. Men staat stil bij kruiden en specerijen. De tentoonstelling duurt tot en met 28 augustus 2022. 

Het museum haakt met de tentoonstelling in op de 450-jarige herdenking en festiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding van de Spanjaarden, te houden op 21 mei a.s.

Specerijen waren in die tijd erg duur en alleen rijke Nederlanders gebruikten ze. Na de oprichting van de VOC in 1602, worden specerijen fors goedkoper en erg populair, waardoor het gebruik veranderde van medicinale toepassing naar smaakmakers.

Het museum laat u niet alleen kruiden en specerijen zien en ruiken, maar toont ook de toepassingen in het dagelijks gebruik. Speciale aandacht is er voor Rembert Dodoens, vooral bekend geworden onder zijn Latijnse naam Rembertus Dodonaeus. Hij, arts uit de Zuidelijke Nederlanden, beschrijft in een in 1554 uitgekomen boek 1340 kruiden, waarvan 600 niet eerder benoemde.

Voorbeelden van kruiden kunt u zien in de bakken op het voorplein en in de Kloostertuin naast het museum. Museum Sow to Grow voegt hiermee een extra dimensie toe aan het museum. Voor kinderen zijn er actieve belevingen in de laboratoriumzaal en de zaad klaarmakerij.

Op de zaterdagen 28 mei, 25 juni en 23 juli zijn er, op het voorplein, in quizvorm proeverijen op het voorplein met smaakvolle vers ontkiemende zaden, ook wel cressen genoemd.

Eind augustus is de afsluiting van de tentoonstelling met de uitslag van de wedstrijd kruidkoek bakken, waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Hierover later meer.

Het museum bevindt zich in de Westerstraat 111 in Enkhuizen en is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 28 augustus 2022. Houders van de Museumkaart hebben vrije toegang.

Voor meer informatie:
Sow to Grow
www.sowtogrow.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven