Aardbeientelers investeren in LED mét verrood: "Bevordert strekking van bladstelen en trossen in de winterperiode"

De Belgische aardbeientelers Fresa en Fragaria hebben hun nieuwe kassen voorzien van Philips LED GreenPower toplighting compact (TLC) groeilampen met het nieuwe FR_5 spectrum. Het gaat volgens de verlichtingsproducent om 'een nieuw efficiënt LED-lichtrecept met rood, blauw, groen en verrood licht' dat 'meerwaarde biedt voor de aardbeienteelt. Toevoeging van verrood licht aan het gebruikelijke rood/blauwe spectrum bevordert de strekking van bladstelen en trossen in de winterperiode. 

Het FR_5 spectrum bevat rood, blauw, groen en verrood licht. Het verrode licht verruimt de mogelijkheden van (onder andere) aardbeiproducenten om een efficiënte, hoogwaardige winterteelt op te zetten of deze te optimaliseren. Rassen die in hartje winter onder full LED zonder verrood licht minder makkelijk strekken, doen het vaak beter onder dit nieuwe spectrum, stelt plantspecialist Peer Hermans van Signify.

“In de winter is er weinig daglicht beschikbaar en levert de lichtinstallatie een groot aandeel in de totale lichthoeveelheid. Wanneer het groeilicht te weinig verrood licht bevat, kunnen sommige aardbeienrassen erg compact blijven. De bladeren onderscheppen dan minder licht en zitten elkaar snel in de weg. Dat gaat ten koste van de fotosynthese. Minder strekking van de trossen betekent ook dat de vruchten minder vrij hangen en lastiger zijn te oogsten. Bovendien zorgt een iets opener gewas voor een gunstiger microklimaat.”

Altijd maatwerk
De plantspecialist benadrukt dat het nieuwe spectrum niet gezien moet worden als een universele oplossing voor alle aardbeienrassen. “Sommige rassen presteren prima zonder extra verrood licht, andere hebben er duidelijk baat bij”, licht hij toe. “Als er überhaupt een ‘ideaal lichtrecept’ voor aardbei bestaat, moeten we dat nog ontdekken. Feit blijft dat deze oplossing voor een aantal bedrijven echt uitkomst biedt.”

Ook efficiënt met verrood
Signify heeft meerdere jaren onderzoek verricht om een betere full LED-lichtreceptuur te ontwikkelen en deze te integreren in een efficiënte module. Toevoeging van verrood licht leidt energetisch tot een iets lagere efficiëntie, maar het Philips LED GreenPower toplighting compact (TLC) armatuur waarin het spectrum nu voor meerdere teelten (waaronder aardbei) wordt aangeboden, maakt een hoop goed. De hoge lichtopbrengst en dito efficiëntie drukken het benodigde energieverbruik, waardoor de overstap naar winterteelt onder full LED verantwoord kan plaatsvinden. Dat telers vertrouwen hebben in deze configuratie, blijkt uit de recente investeringen van de Belgische aardbeiproducenten Fresa uit Beveren en Fragaria uit Oostkamp.

Energieplaatje optimaliseren
De ondernemers Alain Lutz en zijn vrouw Hilde van De Vijver (Fresa) exploiteren 6,5 ha aardbeien, waarvan 4 ha onder glas en 2,5 ha op stellingen onder folie. In het voorjaar van 2022 komt er een nieuwe kas bij van 2 ha, die is uitgerust met Philips LED GreenPower toplighting compact en het Philips GrowWise Control System. “Wij wilden graag groeien én ons energieplaatje optimaliseren”, licht Alain toe. “Daarvoor moeten we jaarrond kunnen produceren, dus moest er ook groeilicht komen. SON-T lampen zijn bij de huidige prijzen echt veel te duur qua verbruik. Full LED is voor ons de enige optie, maar dan wel met verrood licht. De oplossing van Signify kwam voor ons precies op het juiste moment.”

De nieuwe kas krijgt twee vergelijkbare afdelingen, waarvan één voor de winterteelt. Het lichtplan voor deze afdeling resulteert in 207 µmol/m2/sec extra groeilicht in rood, blauw, groen en verrood. De tweede afdeling is bestemd voor de voorjaars- en najaarsteelt. Omdat er dan meer zonlicht beschikbaar is, blijft het aanvullende groeilicht beperkt tot 105 µmol/m2/sec. Dankzij het Philips GrowWise control system kan de lichthoeveelheid naar wens worden teruggeschroefd op zonrijke dagen, waardoor er minder stroom nodig is.

WKK rendabel maken
Kris en Cedric Deguffroy van Fragaria bouwen een nieuwe kas van 5 ha. “Mijn zoon Cedric is net toegetreden tot het bedrijf en wil op efficiënte manier jaarrond telen”, zegt Kris. “Om de investering in een gasaansluiting en een WKK te verantwoorden, moeten we flink opschalen; het huidige areaal bedraagt 3,5 ha glas, foliekas en stellingenteelt.”

Ook Fragaria kiest voor Philips LED GreenPower toplighting compact en twee verschillende lichtplannen: 2,5 hectare 240 µmol/m2/sec met verroodlicht voor de winterproductie en 2,5 hectare 150 µmol/m2/sec zonder verrood licht voor de voorjaars- en najaarsteelt.

Vertrouwen
“We hebben proeven bekeken bij het Philips GrowWise center in Eindhoven en ik heb gesproken met collegatelers in Nederland die al ervaring hebben met belichte teelt onder LED”, vervolgt de aardbeienteler. “Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de keuze voor Signify als leverancier. Betrouwbaarheid, productkwaliteit en service zijn bij dergelijke investeringen belangrijke aandachtspunten en daarop scoort Signify hoog. Daarnaast vinden wij het prettig dat onze installateur Mais Automatisering een vaste partner is van het lichtbedrijf. Het geeft nog meer vertrouwen dat onze installatie zijn werk zal doen.”

Voor meer informatie: 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven