Dutch Plantin grootste kokosexporteur van India

Tholen - Met een feestelijke ceremonie en een award-uitreiking is bekrachtigd wat het team van Dutch Plantin eigenlijk al wist: ze zijn qua volume de grootste exporteur van coco coir uit India. Of ja, met een award? Met vier awards, eigenlijk: het gaat om de periode tussen de jaren 2015 en 2019. “Kokos is van groot belang voor de economieën van India en Sri Lanka, en voor de tuinbouw wereldwijd”, vertelt Wim Roosen van Dutch Plantin, die trots is op de rol die het bedrijf hieraan bij kan dragen. Tegelijkertijd kampt ook de kokossector met flinke uitdagingen.

Groeiende vraag
“Momenteel draaien we in India op topcapaciteit, voor zowel de 5kg blokken als vele soorten en maten growbags”, vertelt Wim. Het bedrijf produceert in India op meerdere locaties en breidde vorig jaar de productiecapaciteit nog uit om aan de groeiende vraag te voldoen “De laatste jaren overtreffen we onze eigen hoogste productiecijfers. We zijn inmiddels een geoliede machine, zowel in India als Nederland. Alle afdelingen binnen Dutch Plantin weten wat ze moeten doen om succesvol te zijn en we laten ons niet verleiden door bijproducten. Onze focus is 100% kokos en niets anders.”

En dat is ook wel nodig: kokos vindt wereldwijd gretig aftrek en de vraag groeit. “Er komen wereldwijd steeds meer teelten ‘uit de grond’, m.n. groenten en zachtfruit, en daarvoor is een substraat nodig. Kokos is een geliefd substraat door de karakteristieke eigenschappen: het is 100% organisch en meerdere jaren te hergebruiken.” Daarbij is de druk op potgrondbedrijven groot om het aandeel veen in de mengsels te verminderen en te zoeken naar alternatieven, als houtvezels en kokos.

India en Sri Lanka
Voor de tuinbouw zijn India en Sri Lanka belangrijke spelers, en andersom ook: kokos is van groot belang voor de economieën van India en Sri Lanka. “Het betekent werkgelegenheid in de kokosverwerkende fabrieken en inkomsten voor de boeren.” De afgelopen jaren kampt Sri Lanka echter met ernstige economische problemen: na de pandemie jagen de schuldenlast van het land, de Russische oorlog en brandstoftekorten de torenhoge inflatie aan. “Veel kokosproducenten zitten inmiddels ook in het Zuiden van India, waar het stabieler is. En de ogen zijn ook meer gericht op India, met name als het gaat om toekomstige uitbreiding van de capaciteiten.”

Transportkosten
Ook Dutch Plantin kampt met hedendaagse uitdagingen. De kosten van vervoer vanuit Azië zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen, en de kostprijs van kokos daardoor ook. “We hopen dat die op termijn weer daalt. Overigens zien we ook dat de kosten van andere substraten zoals perliet en steenwol flink stijgen door de gestegen energiekosten.”

En met de eerder genoemde groeiende vraag naar substraten wereldwijd, zijn ook alle substraten nodig om in die vraag te voorzien. Met Dutch Plantin-kokos zit je dan in elk geval goed, ziet Wim. “Alleen met stabiele kokos kun je presteren, niet alleen in het eerste jaar, maar ook in de jaren erna bij meerjarig gebruik.”

Het resulteert in hoge productiecijfers voor Dutch Plantin, die van die lokale Indiase overheid maar liefst vier awards kreeg uitgereikt over de periode 2015-2019. De awards worden altijd met 2 jaar vertraging uitgereikt om alle gegevens te controleren, en Wim verwacht eerlijk gezegd net als de jaren ervoor ook de komende jaren in de prijzen te vallen. “Wij zijn erg trots op onze mensen en blij met onze klanten wereldwijd voor het vertrouwen in ons bedrijf en onze producten.”

Voor meer informatie:
Dutch Plantin
Wim Roosen
T: +31 (0)492 74 75 60
info@dutchplantin.com
www.dutchplantin.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven