Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CO2-plafonds 2018, 2019 en 2020 omhoog: "Snel inzicht krijgen in te betalen bedrag"

Na een proces van ruim een jaar is eind vorige maand bekendgemaakt dat ook het CO2-plafond van 2018 omhoog bijgesteld wordt. Eerder werd al duidelijk dat dit geldt voor de CO2 plafonds van 2019 en 2020. Alexander Formsma geeft op de website van Glastuinbouw Nederland tekst en uitleg bij het middels een Kamerbrief op 22 april bekend gemaakte besluit. 
 
Formsma schrijft dat de zogeheten technische correctie is geslaagd. De reden voor het omhoog bijstellen van deze plafonds is een afspraak uit het convenant CO2-emissieruimte 2013-2020 waar het CO2-sectorsysteem onder valt. Die afspraak beschrijft dat op basis van ontwikkelingen van WKK netlevering en het sector areaal het CO2-plafond kan worden bijgesteld, omdat beide factoren marktwerking betreft en de sector daar, volgens de afspraken, niet op afgerekend kan worden. Omdat voor de jaren 2018, 2019 en 2020 een grote toename van WKK netlevering en areaal is gesignaleerd, is het traject van de technische correctie anderhalf jaar geleden ingezet. De originele plafonds van 5,2 Mton (2018), 4,9 Mton (2019) en 4,6 Mton (2020) zijn verhoogd naar respectievelijk 6,6 Mton, 6,4 Mton en 6,2 Mton.

Voorlopige emissiecijfers
Ondanks de technische correctie kan de sector de plafonds nog steeds overschreden hebben. De daadwerkelijke CO2-sectoremissies komen voort uit de gecombineerde opgave die door de sector zelf wordt ingevuld. Momenteel probeert Glastuinbouw Nederland bij RVO de voorlopige emissiecijfers van deze jaren op tafel te krijgen, zodat men kan bepalen hoe groot de overschrijding is en wat het bedrag gaat worden. Bekend is dat door de technische correctie de verevening van 2018 niet 30 miljoen euro, maar tussen de 0 en 2 miljoen zal gaan worden. 2019 en 2020 hoopt Glastuinbouw Nederland zo snel mogelijk duidelijk te hebben. Formsma schrijft dat de belangenbehartiger hiervoor om tafel zit met RVO. Zodra bekend is hoeveel het per gebruikte m3 aardgas gaat kosten, kan iedereen alvast voor zichzelf de totale overschrijding berekenen. Op het moment dat de vereveningen vanuit RVO plaats zal vinden, ontvangt iedereen een brief en factuur met de exacte individuele bedragen. 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: