Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
OnePointOne (VS):

"Automatisering moet kostenprobleem vertical farming aardbeien oplossen"

"Zodra vertical farm aardbeien tegen een lagere prijs beschikbaar komen, zal de markt onmiddellijk overstappen op dit product. De vraag is nu alleen nog maar hoe snel deze sector kan opschalen en hoe snel de benodigde technologieën op de markt kunnen komen", zegt Samuel Bertram, medeoprichter en CEO van OnePointOne (OPO), een in de VS gevestigd agtech-bedrijf.

Meerlagenteler gaat samenwerkingsverbanden voor zaadveredeling aanSamuel Bertram

"Toegevoegde waarde wordt tegenwoordig vooral gerealiseerd doorheen de toeleveringsketen. De voedselprijzen stijgen fors, wat vooral de huishoudens met een lager inkomen treft, maar tegelijk liggen er kansen voor hoogwaardige producten op de markt."

Het bedrijfsmodel van OPO houdt de verkoop van teeltfaciliteiten en licentiesoftware aan kopers in de hele toeleveringsketen in. Dankzij de automatiseringsslag ligt teelt op basis van remote control binnen handbereik. Willo is het bedrijf dat de technologie van OPO in licentie geeft. Consumenten die lid worden van Willo kunnen bladgroenten en aardbeien thuis bezorgd krijgen.


Opollo™3

Bladgroenten, zachtfruit en cannabis
"Uiteindelijk draait het allemaal om eenheidseconomie en het oplossen van supply chain-problemen. Eenmaal die issues zijn opgelost, zal de overgang naar de consumptie van vertical farm producten zonder verder oponthoud plaatsvinden. Door de complexiteit van volledige automatisering en systeembetrouwbaarheid zien we maar weinig vertical farms die dit probleem volledig kunnen aanpakken. Automatisering is altijd het cruciale punt geweest. Je moet echt concurrerend zijn in de vertical farmsector."

Samuel Bertram ziet dat alle hardware-innovaties beginnen met het aanboren van een premiummarkt die het kapitaal en de tractie biedt om het probleem voor de massamarkt op te lossen. OPO richt zijn technologie op regio's waar de consument bereid is om een meerprijs te betalen voor producten van veel hogere kwaliteit. De organisatie is erop gericht om de komende drie jaar ook toegang te krijgen tot de massamarkt. "Aardbeien telen is niet eenvoudig, maar automatisering zal het kostenprobleem van de indoorteelt oplossen."


Een rij aardbeien

De eerste aardbeienfaciliteit is verkocht aan IMEX Organic, een bedrijf dat tegen het einde van 2025 nog eens 12 faciliteiten zal bouwen. De eerste vertical farm in de rij komt in Phoenix, Arizona. Het magazijn van 80.000 m² is ontworpen om tal van teeltfaciliteiten voor verschillende klanten te huisvesten. Elk teelteenheid kost $ 2 miljoen. Er zullen bladgroenten, kruiden, microgroenten en zachtfruit geteeld worden.

De aardbeienmarkt is volgens Samuel perfect voor vertical farming. OPO verkoopt verschillende modellen. Opollo2 is ontworpen voor de teelt van kruiden, bladgroenten en microgroenten, Opollo™3 voor zachtfruit en Opollo4 voor cannabis. En er zitten nog modellen in de pijplijn. In een teeltfaciliteit kunnen er meerdere modellen tegelijk worden gebruikt, wat telers toelaat flexibel in te spelen op marktschommelingen.


Een Opollo™3 faciliteit in aanbouw

Autonome werking
"We lopen op veel gebieden voorop omdat we in staat zijn om onder meer planten in beeld te brengen, planten te verplaatsen en belichting aan te passen met één enkel roboticaplatform. We willen dat deze technologie binnen 10-15 jaar meer dan 10 miljoen mensen voedt. Voor ons team en voor mij is dit een kwestie van leven en dood voor mensen die geen toegang hebben tot voedsel. OPO wil de 'Intel Inside' van de tuinbouw worden", zegt Samuel.

"Het systeem is ontworpen om de fysieke menselijke interactie met de planten volledig te elimineren." De enige keer dat iemand de teeltfaciliteit moet betreden, is wanneer er systeemafwijkingen optreden, want eventuele plantafwijkingen kunnen door het systeem zelf worden afgehandeld. Robots bewegen zich rond de planten om er foto's van te maken, ze te bestuiven en te oogsten. Het softwareplatform van OPO bepaalt wat er gebeurt en bewaakt de prestaties van de planten. Dankzij een uitgebreid netwerk van sensoren en een mobiel camerasysteem kunnen heel precieze gegevens worden verzameld en geanalyseerd.

Voor meer informatie:
Samuel Bertram (medeoprichter)
OnePointOne
sam@onepointone.com
www.onepointone.com 

Publicatiedatum: