Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijsramingen opwaarts bijgesteld

Een blik op de gasprijzen vanochtend leert dat prijzen na de piek van gisteren (nog) niet verder doorgestegen zijn. In de huidige tijd zou je dat 'positief' kunnen noemen, al is een gasprijs van boven de 100 euro per megawattuur dat verder allerminst. In deze crisisupdate een terug- en vooruitblik op de energiemarkt.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 12 mei op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend rond 10.30 lagen de prijzen weer net iets lager. De piek lijkt niet door te zetten. Bekijk hier de actuele prijzen. 

AgroEnergy analyseert week 19 vanuit energieperspectief. Speciale aandacht is er voor het nieuws over het op donderdag terugvallen van de Russische gasleveringen nadat in Oekraïne een pijpleiding werd gesloten van waaruit gas naar Europa komt. Ook kondigde Rusland sancties aan tegen GazProm-dochters die nu onder gezag staan van de Duitse energietoezichthouder, weten de specialisten bij AgroEnergy. Het is volgens hen nog onduidelijk wat de sancties precies behelzen. Er zijn berichten dat GazProm Germania geen gas meer ontvangt uit Rusland en dat het wellicht moeilijker wordt voor de GazProm-dochters om Russische LNG-leveringen te contracteren. 

Voor de korte termijn schieten de prijzen nog elke keer na slecht nieuws omhoog. Een klein lichtpuntje kan zijn dat de stijging van de prijzen voor de lange termijn eruit lijkt, schrijft men bij AgroEnergy. "De markt realiseert zich wellicht dat ze zich voor deze tijdvakken te veel door emotie heeft laten meeslepen." Lees hier de hele analyse. 

ABN Amro doet ook een (nieuwe) duit in het zakje qua energieanalyses. Men voorspelt onder meer dat zodra de opheffing van de Chinese lockdowns een feit is, de olieprijzen verder gaan stijgen en schrijft dat de verwachtingen ten aanzien van wereldwijde gasprijzen opwaarts zijn bijgesteld. 

In de analyse noemt men ook een ontkoppeling van Titel Transfer Facility (TTF)-prijzen (dagelijks in deze crisisupdate genoemd) en Japan/Korea LNG-prijzen (JKL). ABN Amro schrijft dat de ontkoppeling het gevolg is van de lagere Aziatische vraag (door de Chinese lockdowns) en knelpunten in de gasinfrastructuur in Spanje en het VK. De Britse en Spaanse gasinfrastructuur zijn niet of nauwelijks verbonden met de infrastructuur in de rest van Europa. Grote LNG-invoer in deze landen zal dus niet verder Europa in worden getransporteerd. De voorraden in het VK bedragen nu al bijna 90%, terwijl de gemiddelde voorraden in de EU slechts voor +/- 35% zijn gevuld. Als gevolg daarvan zijn ook het National Balancing Point (NBP) en de TTF ontkoppeld. 


Klik hier voor vergroting van de energiescenario's, waarbij ABN Amro in het slechtste geval een TTF-gasprijs per megawattuur van tot wel 200 euro voorziet. 

Het is een van de redenen waarom het voor de EU moeilijk zal blijven om sancties op te leggen aan de Russische gasindustrie, aldus de bankanalysten. Het streven van de Nederlandse regering is om de import van Russisch gas eind dit jaar stop te zetten. Maar omdat de Europese gasmarkten sterk met elkaar verweven zijn, zal alleen het Europese beleid invloed hebben op de TTF-gasprijzen. Lees hier de hele analyse.