Internationale AGF-sector roept op tot verandering toeleveringsketen en vraagt aandacht voor kostencrisis

De wereldwijde AGF-sector heeft haar krachten gebundeld om  overheden en multilaterale organen, zoals de WTO, FAO, UNCTAD en OECD op te roepen met spoed actie te ondernemen vanwege de forse kostenstijgingen en het tekort aan arbeidskrachten, waardoor de economische levensvatbaarheid van de internationale AGF-sector in gevaar komt.

Hoewel de sector tijdens de coronapandemie haar veerkracht bewezen heeft, leidden de problemen binnen de wereldwijde toeleveringsketens tot een reeks aan nadelige effecten binnen alle onderdelen van de sector. De sector kampt daardoor met oplopende kosten. Zo stegen de containerprijzen met 150-400% en die van vrachtvervoer met 20%. De stijging van de luchtvrachtprijzen bedroeg 80% en die voor meststoffen en houten pallets 100%. 

Daarnaast:

 • Telers op het zuidelijk halfrond ramen de kostenstijgingen in 2022 op €3,6 mld als gevolg van de containerprijzen die naar verwachting met 150% zullen stijgen in 2022.
 • Telers en handelaren in Europa verwachten dat de kosten in totaal met €10 mln zullen toenemen vanwege de problemen in de toeleveringsketen, en met nog eens €4 mld vanwege de hoge logistieke kosten (binnenlands, binnen de EU, import en export). 
 • De AGF-sector in Noord-Amerika meldt dat de containerprijzen zijn gestegen tot €23.800. Een heel verschil met de prijs voor de pandemie: €2.850. 
 • Meer dan 86% van de ColeACP-leden maken zich zorgen dat hun economische levensvatbaarheid gevaar loopt als gevolg van de huidige logistieke verstoringen en meer dan 70% van hen overweegt veranderingen in hun bedrijven door te voeren.

De Global Coalition for Fresh Produce dringt bij stakeholders aan op snelle oplossingen om de stabiliteit van de sector in deze crisisperiode te waarborgen. Zij heeft potentiële mechanismen geïdentificeerd om de economische levensvatbaarheid van de sector op de korte termijn veilig te stellen, zoals de onderstaande:

 • Het verhogen van het bewustzijn dat groenten en fruit beschouwd dienen te worden als 'strategische goederen' die een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de planeet op de lange termijn, evenals aan de volksgezondheid. 
 • Het ontwikkelen van stabiliseringsmechanismen om de toegankelijkheid van verse groenten en fruit te verbeteren. 
 • Het herstellen van het evenwicht op de verstoorde zeevrachtmarkt, waar recordtarieven worden gehanteerd en winst wordt gemaakt onder invloed van de verticale integratie van grote rederijen. 
 • Het invoeren van transportsubsidies voor AGF-telers en -exporteurs om de impact van de torenhoge vrachttarieven te verminderen. 
 • Het promoten van een btw-nultarief voor groenten en fruit, hetgeen ten goede komt aan zowel telers en exporteurs als consumenten. 
 • Het faciliteren van toegang tot grote exportmarkten door middel van mechanismen die de markt niet verstoren, waaronder de verlaging van importheffingen en invoering van quota.
 • Het tegengaan van agressieve prijsaanbiedingen en kortingen. 
 • Het versterken van de overheidsinvesteringen gericht op het belang van AGF van het zuidelijk halfrond buiten het noordelijke seizoen.  

Voor meer informatie: 
Micken Kokonya
Canadian Produce Marketing Association
+1 (613) 2264187 x225
mkokonya@cpma.ca  
cpma.ca 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven