Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Stijging energiekosten moeilijker door te berekenen dan andere kosten

De voorzichtig dalende gasprijs kende gisteren weer een hobbel(tje). De gasprijs sloot 5 euro per megawattuur hoger af dan op maandag. Vanochtend rond 10.30 uur lag de gasprijs weer iets lager. Een nieuwe gasgrafiek en onder meer een bericht over hoe moeilijk het is kosten door te berekenen als ondernemer in deze nieuwe crisisupdate.


De gasprijs voor 'winter 2022' op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 10 mei. Vanochtend om 10.30 uur lagen de daggasprijzen alweer iets lager dan de prijs waarop gisteren werd afgesloten. Klik hier voor de actuele gasprijzen.  

Gashandelsplatform Powerhouse deelt een analyse/voorspelling over de energiemarkt in week 19. Men schrijft dat vanuit Europa aan een omweg wordt gewerkt om voor Russisch gas te blijven betalen, zonder aan de roebeleis te voldoen. De periode 20-27 mei noemt men 'cruciaal' hiervoor. Lees hier de hele update.

Minister Jetten heeft de Tweede Kamer gisteren geïnformeerd over LNG-investeringen. Hij schrijft dat door investeringen in LNG-infrastructuur er vloeibaar gas gelijk aan 60-65% van de Nederlandse gasvraag kan wordt binnengehaald. Met de investeringen is haast gemaakt. Jetten schrijft dat Gasunie een risico loopt, omdat nog niet zeker is of alle LNG afgenomen gaat worden. Er wordt volop geïnventariseerd, ook internationaal, en de verwachtingen zijn dat het lukt. Het LNG is 'open access' beschikbaar, voor iedereen dus. Mocht het onverhoopt zo zijn dat het aantal klanten tegenvalt, dan is de overheid voornemens Gasunie een staatsgarantie te geven. Hier moet nog over gestemd worden. Het gaat om een financieel risico van 50 miljoen euro. Lees hier de hele brief. 

De Kamer van Koophandel vroeg ruim duizend Nederlandse ondernemers of ze de gestegen energieprijzen doorberekenen aan hun klanten. Circa de helft van hen doet dat helemaal niet, en nog eens een derde doet het enigszins of deels. Van de ondernemers die aangeven dat ze te maken hebben met gestegen kosten van grondstoffen, materialen en producten, berekent 80% die gestegen kosten wél deels of helemaal door. 

"Indirecte kosten, zoals die voor energie, zijn moeilijker toe te wijzen aan één product. De doorberekening van een prijsstijging wordt daardoor minder makkelijk geaccepteerd", zegt Hans Klein Swormink, programmamanager bij KVK. "Denk bijvoorbeeld aan de diesel van de vrachtauto waarmee het hout wordt getransporteerd. Maar ondernemers geven natuurlijk niet voor niets aan dat de impact van de stijging van energiekosten groot is. Die zouden ze dus eigenlijk moeten doorberekenen." Bekijk hier het hele onderzoek. 

Met een online verbinding vanuit Oekraïne waarschuwde boer Kees Huizinga uit Emmen dinsdagavond de Tweede Kamer voor toenemende voedseltekorten in de wereld. Voedselexperts vrezen opstanden en andere spanningen in Afrika en de Arabische wereld door hongersnoden. Het Dagblad van het Noorden schrijft erover.