Overeenkomst voor inzameling afval van tuinbouwplastic in Almería

De land- en tuinbouw verbruikt slechts 2% van het plastic dat in de EU wordt geproduceerd. In Spanje gaat het naar schatting om zo'n 220.000 ton, 6% van het nationale totaal. Begin mei werd een conferentie met als titel 'De verbetering van het beheer van plastic afval' georganiseerd door het Andalusische ministerie van Landbouw, de Vereniging van Beheerders van Landbouwafval (AGRA) en telersvereniging Coexphal om te zoeken naar oplossingen voor het probleem van het sluikstorten of achterlaten van plastic afval in Almería.

Er werd een samenwerkingsovereenkomst tussen Coexphal en AGRA getekend voor de inzameling en recycling van plastic afval. Hiermee worden de nodige middelen ter beschikking gesteld zodat elke teler en verwerkingsbedrijf gebruik kan maken van een dienst die het tuinbouwplastic inzamelt.

"Het uiteindelijke doel is om al het gebruikte tuinbouwplastic in te zamelen en te recyclen. We moeten dit zo gauw mogelijk waarmaken zodat we binnenkort kunnen zeggen dat 100% van het plastic in Almería wordt gerecycled", zegt Juan Antonio González, voorzitter van Coexphal.

Er is ook een samenwerkingsprotocol ondertekend tussen het ministerie van Landbouw en de sectororganisaties Asaja Andalusië, COAG Andalusië, UPA Andalusië, Aproa, Coexphal, Ecohal, Cooperativas Agro-Alimentarias de Andalucía, HortyFruta en AGRA voor een piloottest met een traceerbaarheidssysteem van tuinbouwplastic, Trazyplast genaamd, dat nergens anders in Spanje of Europa bestaat.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven