Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 18

Vrije val kasgroentenprijzen gestopt, paprikaprijzen nog wel laag

Na twee weken van hard dalende kasgroentenprijzen is vorige week de daling gestopt, getuige weer voorzichtig oplopende prijzen bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Alleen de paprikaprijzen blijven nog altijd achter.

Over week 18 werd gemiddeld voor een kilo rode paprika's net iets meer dan 1,01 euro betaald. Voor geel komt de middenprijs uit op net iets meer dan 87 eurocent. Groene paprika's gingen per kilo voor net iets meer dan 1,62 euro weg. De prijzen voor rood en geel (maar ook die van oranje, met een middenprijs van 1,29 euro) liggen onder de vijfjarige gemiddelden. Ook over de hele linie, inclusief groen, komt de middenprijs niet aan het vijfjarig gemiddelde.

Voor komkommer en tomaat zakten de middenprijzen vorige week tot onder de vijfjarige gemiddelden, maar hier heeft de prijs voorzichtig weer de weg naar boven gevonden. Met een stukprijs van 27 eurocent en een beetje lag de middenprijs voor week 18 op het vijfjarig gemiddelde.

Voor zowel losse als trostomaten ligt de middenprijs voor week 18 heel nipt boven het vijfjarig gemiddelde en boven de prijzen van de afgelopen twee jaar. De volumes liggen nog altijd lager dan voorgaande jaren. Voor trostomaat iets minder dan 20% in week 18, voor losse tomaten ruim 10%. 

De kiloprijs voor aubergines ging vorig week ook iets omhoog, net als voor groene courgettes.

De slaprijzen, die eerst nog de dans ontsprongen, maar vorige week al flink inzakten, leverden opnieuw in prijs in. Voor kropsla komt de middenprijs in week 18 onder het vijfjarig gemiddelde uit. Voor veldsla geldt dat vrijwel het hele jaar de prijs al onder het vijfjarig gemiddelde ligt. Pas in week 17 en 18 kwam de prijs net erboven uit.

Ook de middenprijs voor multicolorsla ligt net iets boven het vijfjarig gemiddelde, na in week 16 nog een enorme piek te hebben genoteerd. 

Tot slot de aardbeienprijzen. Die zijn in week 18 gestegen. Over de hele linie kwam er voor een kilo bijna een euro in de prijs bij. Het levert een middenprijs van net iets meer dan 3,22 euro op. Met een kiloprijs van gemiddeld 3,51 euro wordt het ras Sonsation het best betaald.

Bekijk hier alle middenprijzen voor groenten en fruit

Grafieken via Vlaams Departement Landbouw en Visserij – Landbouwcijfers