"de eerste in Nederland die de wokkomkommer op de markt gaan zetten"

Postuma start met Pure Ambacht

Tholen - Als full serviceverlener ontwikkelde Postuma AGF Pure Ambacht. “Het inkopen van gesneden groenten en fruit heeft veel voordelen. Detaillisten kunnen daarmee tijd besparen die ze in andere activiteiten van hun winkel kunnen steken,” vertelt Jacco de Lange, bedrijfsleider Pure Ambacht in het maartnummer van vakblad Primeur.

“Pure Ambacht is exclusief voor de vrije handelaar beschikbaar. Ondernemers kunnen kiezen uit een zeer breed pakket van zowel groenten als fruit. We leveren diverse enkelvoudig gesneden groenten (andijvie, koolsoorten etc.) als groentenmixen (bami, nasi, wok) en noviteiten als spirelli groenten van wortel, courgette, rode biet en rettich. Binnenkort voegen we de wokkomkommer aan ons assortiment toe,  zowel als los product gesneden en als extra smaakmaker in onze wokmix. Hiermee zijn we de eerste in Nederland die de wokkomkommer op de markt gaan zetten. Ook leveren we heel fijn gesneden rauwkostmixen waar de ondernemer zijn eigen saus aan kan toevoegen.”

De logistiek van het snijproces is zo ingericht dat dagelijks verse producten geleverd kunnen worden. “Er worden geen voorraden aangelegd, het is mogelijk om 6 dagen per week te bestellen, deze worden op de dag zelf klaargemaakt en de volgende dag geleverd in bakken met koelelementen, om ervoor te zorgen dat de producten 24 uur onder de 7°C blijven. Bestellen kan zowel in bulk als in verschillende grammages verpakkingen. Bovendien gaan wij uit van de natuurlijke houdbaarheid van het product, daarom voegen wij geen additieven of gas toe die de houdbaarheid verlengen.″


De snijderij bij Postuma

Mixen
Het ambachtelijke zit vooral in keuzes die gemaakt worden in het product. “We verwerken alleen de beste producten in onze mixen. De samenstelling van de groenten is beter in verhouding met elkaar, waardoor de smaken van de verschillende groenten beter tot hun recht komen. Ook in het wassen en drogen kun je het verschil maken. Industriële snijders streven naar een zo droog mogelijk product dat blijft langer goed. Wij gaan, ook hier, uit van de normale levensduur van een product. We spoelen en drogen zo kort mogelijk om smaak- en voedingsstoffen zoveel mogelijk te behouden en we gebruiken geen additieven om de houdbaarheid te verlengen.”

Ook op de verpakkingen wordt duidelijk gemaakt dat het om ambachtelijke producten gaat. Jacco: “Het gaat vooral om het product zelf, dat wil je laten zien. Daarom hebben we ervoor gekozen de sticker met het logo van Pure Ambacht op de achterzijde van de verpakking te plaatsten.”

Eind 2018 verhuisde Postuma AGF naar een nieuwbouwpand met een eigen snijderij. Sneller dan verwacht besloten ze deze verder uit te breiden om de capaciteit te vergroten. Synergy Systems levert eind maart twee extra machinelijnen op. “Bedrijfszekerheid is ons heel wat waard. De vraag naar gesneden groenten is explosief gestegen en we verwachten dat de vraag verder zal toenemen. Door deze investering verdrievoudigen we onze capaciteit. Op dit moment werkt onze snijlijn van ‘s morgens 5 tot ’s avonds 5 en dat maakt je kwetsbaar wanneer er een mankement mocht zijn. We hebben een prachtig team waar we apetrots op zijn, maar je wilt niet dat die ’s nachts door moeten werken om die bestelling af te krijgen.”

Ondanks de uitbreiding blijft het een ambachtelijk proces. “We hebben weer gekozen voor de machines van Synergy waar we vanaf het begin een samenwerking mee hebben. Onze ervaring is dat deze machines zeer gebruiksvriendelijk zijn en tot in den treure beveiligd waardoor je medewerkers makkelijk kunt inwerken en ze met een gerust hart achter de machine laat werken.”

Zelf snijden?
Veel ondernemers menen dat zelf snijden de beste kwaliteit oplevert en dat het logischerwijs daarom ook het beste is voor hun zaak. Jacco zet daar vraagtekens bij. Voordat hij in dienst kwam bij Postuma AGF stond hij samen met zijn zwager Wout Timmersmans aan het roer van AGF-speciaalzaak De Groentemannen. “Argumenten die ik hoor zijn dat snijden in de loze uurtjes gebeurt of dat zoon of dochter de bewerkingen uitvoert en dat het daarom niet zoveel kost. Als je werkelijk gaat kijken, dan sluipen er stiekem toch uurtjes in die de ondernemer bijvoorbeeld ook achter de toonbank kan doorbrengen of na te denken over je zaak. Het is wetenschappelijk bewezen dat een ondernemer het beste zijn producten kan verkopen. Als ondernemer ben je immers bevlogen over je producten. Of maak in de verloren momenten eens een aantal fruitmanden op die goed renderen. Zorg in elk geval altijd voor een wow-effect in je winkel. Als je klanten geen reden geeft om bij jou te kopen, stuur je ze naar de supermarkt.”

Giliam van Koot, eigenaar van EETidee KOOT in Den Haag, is erg tevreden over de gesneden groente van Pure Ambacht: “Aangezien wij dagelijks bezig zijn met het aanbieden van lekkere en gezonde gemaksproducten en op dat gebied blijven ontwikkelen, geeft deze extra service van Postuma ons een stuk gemak en rust bij de invulling hiervan.”

Zelf snijden is niet alleen een investering in tijd, maar ook in machines en onderhoud, het wekelijks slijpen van veelgebruikte messen en het voldoen aan de steeds hogere eisen aan voedselveiligheid. Jacco: “Als ondernemer moet je wakker zijn en niet op de automatische piloot je winkel runnen. Wanneer je minder dan 250 zakjes in de week verkoopt, kun je je afvragen of dit rendeert. Neem dus de tijd om jezelf en je onderneming kritisch onder de loep te nemen,” besluit Jacco. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Jacco de Lange
jacco.delange@postuma.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven