Erwin de Kok (BASF) over NUN 09 398:

“We hebben fast track gekozen met dit tomatenras”

Tholen - “Dit ras is eigenlijk ontstaan uit een probleem,” zegt Erwin de Kok, Sales Specialist Tomaat bij het veredelingsbedrijf van BASF, over het tomatenras NUN 09 398. De nieuwe cherrytrostomaat in het assortiment is uitgerust met een intermediaire resistentie (IR) tegen het gevreesde Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). Erwin nam het ras onlangs mee naar Fruit Logistica, waar het, naast het in het oog springende tomatenconcept RedNoir, de nodige aandacht van de kenners trok. Resistente rassen, die zijn namelijk gewild na twee jaar van alsmaar toenemende virusproblematiek.


Het ras NUN 09 398 in de kas

Een tomatenteler uit de Benelux zet deze winter in één klap al acht hectare van het nieuwe ras. Het ras moet zelfs nog een naam krijgen. Die naam volgt deze zomer. In oktober-november volgt de planting bij de teler. “We hebben ‘fast track’ gekozen met dit ras, ondersteund door data,” geeft Erwin aan. “Dat betekent dat we voor een snelle marktintroductie gaan.”

“ToBRFV is in de markt vooral het ‘probleem van de teler’, niet van de retailer,” merkt de Sales Specialist op, die met beide kanten van de keten te maken heeft. “Het zijn de telers die zekerheid willen over het kunnen telen van een ras zonder uitval vanwege virus. Supermarkten willen tomaten met een stabiele, goede kwaliteit en smaak. Wij proberen beide te bieden, waarbij we bij het toevoegen van resistenties niet willen inboeten op de sterke punten van een ras.”


Het ras NUN09398 heeft een intermediaire resistentie tegen ToBRFV

Het nieuwe ras zit in hetzelfde segment als het ras Adorion bij het veredelingsbedrijf. “We hebben, in antwoord op het probleem uit de markt, een unieke oplossing ontwikkeld die voldoet aan de beschikbaarheid en betrouwbaarheid die de markt wenst.” Het nieuwe ras is volgens Erwin sterk in uniformiteit. “Dat is, naast resistentie, een belangrijk punt in de veredeling. Een uniform ras zorgt voor besparing op arbeid, zowel in de teelt, bij het verwerken als bij het verpakken.” Later dit jaar verwacht BASF nog meer resistente rassen te presenteren.

Erwin en Carlos met tomatenconcept RedNoir op Fruit Logistica

Lowtechmarkt
De fijnere tomatensoorten worden met grote regelmaat in Zuid-Europa en Noord-Afrika geteeld. Vaak een arbeidskostenkwestie. Voor de soorten aan de tros, is dat nog minder het geval. “De houdbaarheid van de groene delen van de tros is hier soms nog een struikelblok bij transport van daar naar hier. De groene delen moeten versheid uitstralen. De winterteelten houden hierdoor bij de trossen in de concurrentie met het Zuiden meer stand.”

De teelt in Zuid-Europa en Noord-Afrika is lang niet altijd hightech in glazen kassen. Dat neemt niet weg dat er ook daar continu nieuwe rassen doorkomen. RedNoir, een tomatenconcept van BASF, is bijvoorbeeld uit deze lowtechmarkt afkomstig. De nieuwe cocktailtomaat met glanzend zwarte schil en rode binnenkant werd vorig jaar geïntroduceerd. “Het geeft de tomaat een luxe uitstraling.”


Tomatenconcept RedNoir

Het ras staat momenteel ook bij Europese telers op proef. Daarmee probeert BASF de stap naar de hightechmarkt te maken. Carlos Bonilla, Crop Marketing Manager: “Wij zijn als BASF al sterk met ToBRFV-resistente pruimtomaten in de lowtechmarkt zoals Azovian en introduceren nu ook een ronde cocktailtomaat met hoge kwaliteitseigenschappen.

De tomaat heeft een wat vastere structuur, heeft een lange houdbaarheid van tot wel drie weken en geeft geen geklieder als je hem opensnijdt. Ouders van kinderen waarderen dit zeer, ontdekten we al.” Gezond is de tomaat ook, geeft Carlos aan. “De tomaat is een bron van antioxidanten zoals vitamine C en van lycopeen en anthocyanen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Erwin de Kok
BASF Vegetable Seeds 
erwin.dekok@vegetableseeds.basf.com 
www.nunhems.nl     

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven