Culinaire tomatenrassen komen steeds beter mee in productie

Tholen - In het tomatenschap is de keuze al jaren reuze. De ‘gewone’ ronde rode tomaat is er in groten getale te vinden, maar supermarktketens voeren ook steeds vaker speciale premiumlijnen. Daarmee willen zij zich onderscheiden met tomaten die nét iets extra’s hebben. Aan veredelingsbedrijven zoals Axia Vegetable Seeds om hiervoor rassen te ontwikkelen. Rassen die het bestaande assortiment niet zozeer verbreden, maar meer verdieping geven. Het Westlandse veredelingsbedrijf zet hierbij in op smaakbeleving met haar Flaxorax-lijn. Die lijn heeft er dit seizoen twee nieuwe rassen bij, zo was begin april op Fruit Logistica in de rijk met tomaten uitgeruste stand te zien. In totaal telt de lijn er nu zes.


William van der Riet op Fruit Logistica 2022 met het ras HTL1907547

Het gaat om twee rassen in het wat grovere segment, een 110-grams trostomaat en een trostomaat van 130 gram, middelgrof. Beide rassen hebben, zoals alle rassen in de lijn, de interne, dieprode kleur met donkerrood vruchtvlees. Maar ook aan de buitenkant, zelfs voor de leek, is er verschil te zien. William van der Riet, Business Initiator bij Axia, pakt de HTL 1907547 op, een 110-grams tomaat. “Kijk, deze tomaat is iets platter van vorm en heeft een donkerrode kleur, wat hem een culinaire uitstraling geeft. Hierdoor heeft deze tomaat de uitstraling die past bij tomaat in een premiumlijn in het retailschap. In supermarkten is tros middelgrof vaak een smaaksegment.”

Axia biedt het ras voor zowel de onbelichte als de belichte teelt aan. William ziet onder meer kansen bij de Duitse supermarkten. “Daar zijn ze bereid extra te betalen voor goede smaaktomaten in dit segment.”

Ook de HTL1907548, het grove trosras van 130 gram, valt met die platronde vorm op en, eenmaal opengesneden, met de dieprode kleur van het vruchtvlees en de groene tint van de gelei. De referentierassen in dit segment in de markt hebben vaak een rondere vorm, weet William. “Deze tomaten liggen ook verpakt in het schap. Met de speciale vruchtvorm springt dit ras eruit. Het is een ras met net iets meer identiteit en karakter.”

De iets plattere vorm en donkerrode kleur geven het ras HTL1907547 een culinaire uitstraling

Grovere soorten met een premium uitstraling
Belangrijk is wel dat de rassen met een culinaire uitstraling ook goed te telen zijn. “Naast de smaak en de vorm die goed moeten zijn, moet ook de productiviteit hoog zijn,” geeft William aan. “Een iets lagere productie qua kilo’s kan nog wel in een premiumlijn, omdat de prijs hier iets compenseert voor de soms wat lagere productie, net zoals soms bij specialties. Qua productiviteit mag het ras echter ook weer niet te ver uit de pas lopen.” De veredelaars hebben voor de Flavoraxlijn daarom afgelopen jaar ingezet op een stabielere teelt en presentatie. Dit jaar volgen praktijkproeven met de nieuwe rassen in de lijn. “De feedback uit de markt die dat oplevert, is heel waardevol.”

Met alle actuele ontwikkelingen is het voor veredelingsbedrijven een spannend jaar. Niet alleen omdat de eigen kassen verwarmd en belicht worden, maar vooral ook omdat het de vraag is wat de consument gaat doen als die pijn in de portemonnee gaat voelen. “Kiest de markt voor ‘standaard’ eten of voor iets culinairder?” vraagt William zich hardop af. Het antwoord op die vraag heeft hij niet, al hoopt hij wel op een bepaalde uitkomst. “Misschien gaan we in de markt de keuze maken voor meer value for money, met misschien wel iets grovere tomatenrassen dan de veelal iets fijnere soorten nu in de markt, maar dan wel grovere soorten met een premium uitstraling en dito vorm en vooral smaak.”

Op die smaak en uitstraling zet Axia met de Flavoraxlijn in ieder geval vol in. Mocht de markt echter, als de belichte teelt door de hoge kosten moeilijk blijft, een meer traditioneel teeltpatroon gaan volgen, dan komen de commodity rassen extra in beeld, verwacht William. Ook hier heeft Axia een breed assortiment, met commodity rassen zoals Xandor en Macxize, de veel geteelde grove trostomaat uit het assortiment. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
William van der Riet
Axia Vegetable Seeds
william@axiaseeds.com 
info@axiaseeds.com
www.axiaseeds.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven