Uit de oude doos: Coöp. Brielsche Groenten- en Fruitveiling

Op 5 juni 1893 richt een groepje Briellenaren de Tuinbouwvereeniging Brielle op. Een jaar na deze oprichting opent Jan Dedert zijn Café De Koophandel. De Tuinbouwvereniging organiseert hier regelmatig veilingen. En met succes, het aanbod aan soorten groenten en fruit groeit jaarlijks.

Achterzijde van het veilinggebouw ca. 1910 (SA Voorne-Putten |
PB-BR) 

Kijkje in de groenteveiling van Brielle ca. 1910 (SA Voorne-Putten | PB-BR )

Vier Briellenaren komen in 1908 met het plan om een (veiling)pand te laten bouwen. De eerste steen wordt op 21 januari 1910 gelegd, en de opening van de Coöp Brielse Groenten- en Fruitveiling is al op 22 april van dat jaar een feit.

Schepen voeren producten aan voor de groenteveiling via het Zuid Spui ca. 1910 (SA Voorne-Putten | PB-BR)

Schepen voeren producten aan voor de groenteveiling via het Zuid Spui ca. 1910 (SA Voorne-Putten | PB-BR) 

De crisis van de jaren dertig heeft enorme gevolgen voor de tuinbouwsector in Brielle en de omliggende gemeenten. Aanvankelijk dacht men dat het wel mee zou vallen en werden er nog investeringen gedaan. Zo wordt bijvoorbeeld de veiling in1929 uitgebreid. De verwachting was dat de tuinbouw zou profiteren van de investeringen zodra de crisis was bedwongen. Maar de jaren dertig waren zwaar en verschillende tuinders gaan tijdens deze crisis failliet. 

Kort na de Tweede Wereldoorlog gaan er stemmen op om de veilingen van Brielle en Oostvoorne te laten fuseren. Het duurt nog bijna tien jaar voordat die veiling van start gaat, want er wordt meteen een nieuw pand gebouwd. Het nieuwe complex opent in november 1955.

Groepsportret van de leden van de Coöperatieve Brielse Groenteveiling ca. 1955 (SA Voorne-Putten | Fotocollectie Brielle)

De coöperatieve veiling van Brielle ca. 1965 (SA Voorne-Putten | DIA-BR)

Bron: Rijnmond |  Streekarchief Voorne-Putten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven