Man voor rechter in Milaan wegens uitbuiting arbeiders

StraBerry is een start-up met zonne-energiekassen in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Milaan. Guglielmo Stagno d'Alcontres, de oprichter van het bedrijf StraBerry, zal in Italiƫ worden berecht op beschuldiging van uitbuiting van 73 buitenlandse arbeidskrachten op zachtfruitteeltbedrijven in de omgeving van Milaan. De eerste hoorzitting vindt plaats op 13 juli. De buitenlanders werden ingezet voor het telen en oogsten van aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen.

De arbeiders, die allemaal uit Afrikaanse landen afkomstig zijn, zouden onderbetaald zijn en gedwongen zijn zachtfruit te oogsten in ploegen van wel 12 uur per dag.

Zij kregen naar verluidt 4 euro per uur betaald om op het land te werken, beschikten niet over sanitaire voorzieningen, noch bescherming tegen Covid, en werden onderworpen aan "bewakingsmethoden" en racistische beledigingen als zij met elkaar spraken, hun telefoons oplaadden of water dronken.

De beslissing werd genomen door de Milanese rechter Fabrizio Filice, die twee andere verdachten voor de rechter daagde: de voormalige en de huidige CEO van het bedrijf. Landbouwbedrijf Casina Pirola heeft ingestemd met een pleidooi voor iets meer dan 70.000 euro aan boetes. De voormalige bewaker van de dagloners heeft ingestemd met een voorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar.

Ongeveer 34 arbeiders en de Italiaanse boerenorganisatie Coldiretti zijn de aanklagers in het proces wegens arbeidsuitbuiting, dat voortvloeide uit een onderzoek van de Italiaanse financiƫle politie.

Bron: infomigrants.net
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven