Europese Commissie verdeeld over andere status ToBRFV

Met enige regelmaat worden er vondsten van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in zendingen met tomaten- en capsicumzaden gedaan. Het maakt dat het gevreesde virus zich, onder meer hierdoor, nog altijd wereldwijd blijft verspreiden.

Nederland pleit daarom al even voor het laten vallen van de Europese quarantainestatus. In februari presenteerde Nederland tijdens een zitting van de plantgezondheidscommissie van de Europese Unie een virusrisico-evaluatie waaruit men concludeert dat ToBRFV ook als gereguleerd niet-quarantaine virus kan worden aangemerkt. Die minder strenge status zou de economische impact van de huidige strenge hygiënemaatregelen beperken. 

In de commissie is er verdeeldheid over het afzwakken van de quarantainestatus, zo blijkt uit een recent gepubliceerd verslag. De plantgezondheidscommissie wees er in februari op dat een verzwakte status een negatief effect kan hebben op fytosanitaire veiligheid, juist in landen die erin slagen succesvol het virus uit te roeien. 

Tijdens de zitting werden voor de periode 28 januari-15 februari 7 onderscheppingen van met ToBRFV-besmet zaad gepresenteerd. De vondsten werden zowel op in tomaat als in capsicum gedaan. De tomatenzaden waren afkomstig uit Israël, Turkije en Peru en de capsicumzaden uit China en Israël. 

Op 18 en 19 mei komt de commissie weer bijeen. ToBRFV staat niet expliciet genoemd op de agenda. Ook tijdens bijeenkomsten in maart en april was dat niet het geval.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven