Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blijven tomatenprijzen bovengemiddeld nu dalende lijn is ingezet?

In april zijn, zoals verwacht, de tomatenprijzen gezakt. De daling was niet overal even hard, en in Italië stegen de prijzen zelfs in april, tegen de trends in. Dit blijkt uit de gegevens van het tomatendashboard van de Europese Commissie.

De grootste zorg in de markt is echter wat er vanaf nu gaat gebeuren, nu veel vertraagde teelten alsnog in productie komen. Een opeenhoping van de tomatenproducties, zoals ook beschreven in een recent WUR-rapport, wordt verwacht. 

Over de hele linie daalden de prijzen tussen maart en april met 6%. Dat is één procent meer dan gemiddeld volgens het vijfjarig gemiddelde. In de afzonderlijke landen, weergegeven op het dashboard, zijn de verschillen groter.


Klik hier voor vergroting

In Spanje en Frankrijk daalden de prijzen tussen maart en april harder dan gemiddeld. In Spanje betekent dat dat er een kiloprijs van gemiddeld 1,52 euro overblijft. Van alle landen op het dashboard de laagste prijs. Wel ligt de prijs nog altijd ruim boven het vijfjarig maximum en daarmee ook boven het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.


Klik hier voor vergroting

In Frankrijk is dat ook het geval, al flirt de kiloprijs van gemiddeld 3,44 met het vijfjarig maximum in april van 3,25 euro. Zowel in Spanje als in Frankrijk wordt vaak in mei een dieptepunt in de prijsvorming bereikt. 


Klik hier voor vergroting

In Nederland zakken de prijzen richting de zomer vaak ook fors. Een kilo leverde gemiddeld in april 2,13 euro op, afgaand op het dashboard. De afgelopen vijf jaar zakten de prijzen tussen maart en april met gemiddeld 28%. Dit jaar was dat met 'slechts' 25%. Nog altijd liggen de prijzen ruim twee keer zo hoog als gewoonlijk. 


Klik hier voor vergroting

In Italië stegen de prijzen in april. Dat is er niet helemaal ongebruikelijk, al werd de afgelopen vijf jaar in april ook al een keer een enorme dieptepunt bereikt. De afgelopen vijf jaar ging een kilo tomaten er voor 1,59 euro weg in april. Gemiddeld daalt de prijs tussen maart en april met 1%. Dit jaar steeg de prijs met 11%, om uit te komen op gemiddeld een kiloprijs van 2,25 euro. 


Klik hier voor vergroting

België is niet opgenomen in het dashboard, maar via cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties is de prijsontwikkeling in tomaat hier goed te volgen. In week 17, de laatste week van april, doken de prijzen even tot onder de vijfjarige gemiddelden. 


Klik hier voor vergroting

Wat nu, nu de volumes opeenhopen?
De komende weken is het afwachten hoe de markt omgaat met toenemende volumes. Telers zullen hopen dat de bovengemiddeld hoge prijzen van inmiddels alweer bijna een heel jaar gehandhaafd worden. Op die manier kunnen zij de eveneens extreme kosten mogelijk enigszins compenseren.

Tegelijkertijd kunnen de hoge prijzen ook nadelig uitpakken, als zou blijken dat consumenten de 'dure' tomaten gaan laten liggen omdat ze ze niet meer kunnen betalen als gevolg van onder meer toenemende inflatie. Een probleem dat overigens vooral dreigt voor komende winter, als de kosten hoog blijven en er opnieuw veel minder belichte teelten gaan zijn. Zover is het echter nu nog niet. Eerst maar eens kijken wat de zomer doet.