Jonge ondernemers kweken met succes mispelplanten in een kas

Carmen en Juan Diego zijn twee jonge ondernemers die de voorbije jaren fruitbomen in de open lucht hebben gekweekt. Onlangs besloten ze 17.000 mispelplanten in een kas te kweken.


Carmen en Juan Diego in de door Novagric ontwikkelde kas

Carmen en Juan Diego besloten een nieuw avontuur aan te gaan. Van een gewas waar ze 100% controle over hadden stapten ze over naar een gewas dat ze niet kenden. En de buitenteelt wisselden ze in voor de teelt in een door Novagric ontwikkelde technologische kas. En dat allemaal midden in een hittegolf.

Carmen is de manager en Juan Diego is verantwoordelijk voor de bedrijven Agro Vivero en Casa Agrícola del Mediterráneo. Beiden besloten contact op te nemen met Novagric om een nieuwe technologische kas te ontwikkelen waar ze pistachezaailingen zouden kunnen kweken, een plant waarmee ze gewend zijn te werken.


Carmen en Juan Diego in de door Novagric ontwikkelde kas

Toen de kas klaar was, werd ze niet gevuld met pistacheplanten, maar maakten ze van de gelegenheid gebruik om mispelplanten te kweken op vraag van een klant. Ze gingen meteen de uitdaging aan om 17.000 planten te kweken zonder eerdere ervaring in dit type teelt of in kastechnologie.

"We kregen te maken met een hittegolf, maar dankzij de kas konden we de temperatuur regelen zodat de planten konden overleven", legt Juan Diego uit. De kas heeft een vernevelingssysteem om de temperatuur en vochtigheid te regelen en een micro-sprinklersysteem met een debiet van 120 liter.


De kas van Novagric met mispelplanten

Dankzij dit initiatief konden ze de verschillen zien tussen de buitenteelt en de teelt in een technologische kas, waar er een veel grotere controle mogelijk is over factoren die in het open veld onmogelijk te beheersen zijn.

"Met de kas kun je het gebruik van hulpbronnen optimaliseren, sterkere en gezondere planten creëren in minder tijd en mogelijke plagen bestrijden", legt Juan Diego uit. "Hier waren we voor 95% zeker dat het zou gaan lukken. Buiten heb je die zekerheid niet. En zonder de kas hadden we ons niet kunnen toeleggen op een project als dit", besluit Carmen.

Deze uitdaging hielp de twee ondernemers ervaring op te doen met kasapparatuur en te leren hoe ze kasvariabelen konden beheersen voor een optimale plantengroei.

De twee jonge ondernemers hebben bewezen dat een gebrek aan ervaring je er niet van moet weerhouden je doelen te bereiken. Ze geven toe dat ze in het begin deze uitdaging met angst aangingen, maar, zo zegt Juan Diego: "Angst dwingt je om bij te leren". Ze komen sterker uit dit avontuur, omdat ze nu weten waartoe ze in staat zijn.

Voor meer informatie:
Novagric
novagric@novagric.com 
www.novagric.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven