Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge kwaliteits kokoskweekzakken kunnen worden hergebruikt"

Zachtfruittelers hebben dit jaar te maken met stijgende kosten op alle niveaus, van energie tot arbeid en grondstoffen. Een fabrikant van groeimedia promoot daarom het hergebruik van kweekzakken. Volgens Botanicoir, een leverancier van kokoskweekzakken, is het hergebruik van de zakken een manier om kosten te besparen.

"Met Precision Plus Ultra willen we telers een flexibeler en langer houdbaar product aanbieden", zegt Kalum Balasuriya, directeur van Botanicoir.

Kalum zegt dat telers de mogelijkheid hebben om de zakken elk jaar te vervangen en het gebruikte substraat te composteren of nieuwe gewassen in de kweekzakken te planten.

Mark Davies en Kalum Balasuriya

De planten vervangen
Mark Davies, verantwoordelijke Fruit bij Agrovista, werkt samen met Britse telers en zegt dat flexibiliteit belangrijk is in een uitdagend klimaat. "In een jaar waarin telers met hogere kosten worden geconfronteerd, kan hergebruik een optie zijn. Als er bijvoorbeeld acht gaten in elke zak zitten, kunnen telers de planten eenvoudig verwijderen en vervangen door vergelijkbare rassen", zegt Mark.

"Ook is er een hernieuwde belangstelling voor teelt in substraatbakken, waarbij kant-en-klare blokken direct in de bakken passen. Over het algemeen is er meer onkruidbelasting bij bakken dan bij kweekzakken, maar in een jaar als dit is het misschien een optie."

Mark legt ook uit dat de zakken gemengd kunnen worden met compost. "Als je aan het einde van het seizoen een aardbeienzak opent, zit er nog ontzettend veel goed materiaal in dat gered kan worden. Dat kan je mengen met ander materiaal."

Hoge kwaliteit
"Al deze opties zijn in de eerste plaats afhankelijk van de kwaliteit van het product. Als het product vol fijne draden zit of niet goed gebufferd en inconsistent is, biedt het niet de flexibiliteit die Botanicoir PPU levert. Het is natuurlijk ook belangrijk om te controleren of er geen plagen of ziekten bij de planten zijn geïmporteerd. Want dat kan de mogelijkheid om het materiaal opnieuw te gebruiken of te recyclen in gevaar brengen."

Hij zegt dat er in wezen drie opties zijn met Botanicoir PPU kweekzakken. Een daarvan is om de zakken opnieuw te gebruiken, de tweede is om het kokos van goede kwaliteit in een bak te gebruiken en de derde is om het materiaal te composteren of te recyclen. "Wat je ook kiest, het is absoluut noodzakelijk om te beginnen met materiaal van de hoogste kwaliteit, zoals bijvoorbeeld Botanicoir Precision Plus Ultra", voegt Mark toe.

Homogene verdeling
Botanicoir kweekzakken zijn populair onder aardbeientelers omdat ze een gecontroleerde omgeving bieden voor precisieteelt, aldus Mark. "De homogene verdeling van verschillende deeltjesgroottes in de zakken zorgt voor een gelijkmatige en snelle wortelontwikkeling, wat leidt tot gezondere planten en hogere gewasopbrengsten."

"Om jonge aardbeiengewassen de beste start te geven, hebben we twee verschillende kokosmengsels met verschillende waterinhouden, naargelang de voorkeur van de teler en het plaatselijke klimaat. De zakken kunnen snel worden gehydrateerd en toch blijven ze een stabiele structuur behouden. Dat verhoogt de kans op hergebruik en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de voedingsstoffen gemakkelijk opgenomen kunnen worden", voegt hij eraan toe. "Het was- en bufferproces geeft een zeer schoon product met een hoog calciumgehalte om een gezonde wortelgroei en hoogproductieve teelt te bevorderen."

Voor meer informatie:
Botanicoir
www.botanicoir.com 

Publicatiedatum: